De gedreven ondernemer raakte zijn baan kwijt als productontwikkelaar, maar zag een kans. ”Ik wilde lokaal, sociaal en duurzaam ondernemen. Dit leek mij leuk om te doen met voeding. Ando Tuininga van Pure Africa Coffee vroeg zich af: wat kun je met koffiedik? Daar kwam al snel het antwoord oesterzwammen. En ik vroeg me af: is er markt voor? Ja. Vind ik het leuk? Ja.” En zo geschiedde.

Drie maanden lang heeft hij geknoeid met groene schimmel, want dat zijn juist niét de schimmels die je moet hebben. Het was een enorme kick toen het eindelijk lukte. Nou weet hij exact hoe het moet. ”Het grappige is, ik had helemaal niks met paddenstoelen, maar we eten ze nu vaker dan vlees. Paddenstoelen zijn een goede vervanger van vlees want ze bevatten eiwitten”, aldus Brand.

Volgend jaar wil hij een miljoen bitterballen verkopen. Dat is op grote schaal, dus dat betekent dat er een bitterbalmachine komt en zal de kwekerij slechts een vliegwiel zijn voor de rest van de activiteiten van zijn sociaal duurzame onderneming.