Het jubileumjaar is een goede reden om meer te weten te komen over Deventer. Telefoonboek.nl heeft daarom eens in haar database gekeken en heeft uitgezocht welke achternamen veel voorkomen in Deventer. Zo blijkt dat de achternaam Jansen het vaakst voorkomt in Deventer. De overige veel voorkomende achternamen worden in dit artikel genoemd.

Volgens de database van Telefoonboek.nl is de achternaam Jansen met 108 vermeldingen de meest voorkomende achternaam in Deventer. Op de tweede plaats staat de achternaam Vries, deze naam heeft 52 vermeldingen in Deventer. Met 48 vermeldingen staat de achternaam Janssen op de derde plaats in de top tien van meest voorkomende achternamen in de stad. De top drie van meest voorkomende achternamen in Deventer wijkt niet veel af van de top drie achternamen in heel Nederland. In Nederland staat de achternaam Jansen namelijk op de tweede plaats en Vries staat op de derde plaats.

Achternamen kunnen veel zeggen over de geschiedenis van een familie. Het is daarom interessant om eens uit te zoeken waar een familienaam vandaan komt. Volgens de Nederlandse Familienamenbank is de familienaam Jansen een patroniem en verwijst het naar de ‘zoon van jan’. Bij de familienaam Vries kan er ook naar een plaats worden verwezen zoals Friesland.