Stadelmaier, schrijver van onder meer het succesvolle boek F*ck die Onzekerheid, besteedde in haar optreden aandacht aan het zogenoemde imposter syndrome, dat veel vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Dit ‘bedriegerssyndroom’ staat voor de constante twijfel aan de eigen capaciteiten, waardoor er altijd de angst is om vroeg of laat door de mand te vallen.

Vluchten of vechten

Stadelmaier hield de zaal voor dat er twee reacties zijn op het syndroom; vluchten of vechten. In dat eerste geval maak je jezelf onzichtbaar. Je gaat iedere uitdaging uit de weg, vermijd conflicten en behaalde successen bagatelliseer je of je geeft anderen daarvoor de credits. Dat is dus allemaal niet erg bevorderlijk voor een mooie carrière.

Het andere mechanisme is, volgens Stadelmaier, heel hard werken. Je legt de lat voor jezelf hoog, je bent perfectionistisch en je wilt natuurlijk absoluut geen fouten maken. Een fout maken is namelijk hét bewijs voor jezelf en anderen dat je het inderdaad niet kunt. Het verraderlijke is dat je op deze manier ver kunt komen, maar het bijbehorende gevoel van echt succesvol zijn is er niet. Daarbij is er een grotere kans dat je op deze manier tegen een burn-out aanloopt.

7-stappenplan

Stadelmaier heeft een 7-stappenplan paraat om die zeurende interne criticus, die ze vergelijkt met een papegaai op je schouder, de mond te snoeren. Ga eerst eens in gesprek met die papegaai. Waar komt-ie vandaan, waarom zegt hij wat hij zegt en klopt dat wel? Op het moment dat je kunt bewijzen dat hij ongelijk heeft, maak je hem kleiner en uiteindelijk zal de papegaai verdwijnen. En ook; eigen je het succes toe en voorkom dat je te hard moet werken, door tijdig hulptroepen in te schakelen.

Natuurlijk kun je in haar boeken, waarvan F*ck die Onzekerheid inmiddels 11.000 exemplaren heeft verkocht, en het recente Yes She’s Smart het volledige verhaal nalezen.