‘Lose Your In-laws’; loos je schoonfamilie, vrij vertaald. Het is een kaartspel wat gespeeld kan worden tot aan 8 personen, dus ook oneven aantallen kunnen dit uitdagende gezelschapsspel spelen. Het idee ontstond op een gezellige avond gedurende het spelen van een spel, want dat doen Annemieke Zoutenbier en haar vriend René Katier graag. Veelal met nicht Eva Zoutenbier en haar vriend Oscar Quiko. Als zij samen zijn komt er veelal een kaartspel op tafel.

Annemieke en René opperden hun idee van een eigen spel en vrij snel staken de vier creatievelingen hun ideeën bij elkaar en kreeg het spel ‘Lose Your In-laws’ een eerste gezicht. Diverse gezellige avonden verder met het spelen van het spel, kwamen er enkele aanpassingen en raakte het viertal alleen maar enthousiaster. Het is een uitdagend, soms strategisch, maar veelal verrassend spel geworden. Uw verslaggever nam plaats aan tafel en na één ronde waren de regels eigenlijk wel duidelijk: Houd de schoonfamilie buiten de deur! De manieren waarop zijn afhankelijk van de kaarten die je hebt en ontvangt.

De mogelijkheden zijn divers, hoe strategisch je ook bent, een medespeler kan pardoes jouw kaarten overnemen of je verrassen met een kaart waarmee je geen rekening hield. Dat maakt het juist verrassend. Extra leuk zijn de speelkaarten zelf, gemotiveerd op zichzelf en veel familieleden. Gaandeweg de avond bekruipt mij het gevoel, dat de familieleden zelf zich nog niet allemaal hebben herkend in de karakteristieke tekeningen die de speelkaarten siert.

Een creatieve tekenaar uit Indonesië kreeg de opdracht om de afbeeldingen te maken op de ruim 100 kaarten die het spel rijk is. Tekeningen van het viertal zelf en hun familieleden. Zoals Nico-Tineke, een look-a-like van een veel rokende tante. Het doel is schoonfamilie buiten jouw deur te houden, drie is teveel. Natuurlijk is dit strategisch tegen te houden, totdat je je schoonmoeder zelf treft en je de deur hebt opengelaten, dan ben je direct af.

Vanuit Deventer zijn er al veel bestellingen gedaan waardoor er met de Kerst diverse spelletjes onder de boom zijn terug te vinden. Ben je geïnteresseerd, kijk even op hun Facebookpagina of het introfilmpje van het spel, of op hun eigen ‘SaltySambal’ webpagina. Via de website van ‘Kickstarter’ kan je ook een spel pre-orderen, een absolute garantie voor een amusante avond.

 

ERIK VAN LUTTIKHUIZEN