Eindverantwoordelijk arts en onderzoeker, Leonoor van Dam van Isselt, vertelt over het belang van dit onderzoek:

De geriatrische revalidatiezorg (GRZ), waarbinnen dit programma wordt aangeboden, heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Echter, onderzoek naar de effectiviteit van onze behandelprogramma’s ontbreekt vaak nog, zo ook in dit geval. Bovendien is onderzoek van belang om dit zorgpad verder te kunnen ontwikkelen en verbeteren, zodat we patienten met deze chronische aandoening zo goed mogelijk kunnen helpen en bijstaan.”

Het COPD zorgpad verbetert de kwaliteit van leven van patienten met COPD en voorkomt frequente longaanvallen. Bovendien bleek uit de resultaten dat patienten met COPD naast hun klachten van de longen, zoals kortademigheid en hoesten, vaak ook last hebben van pijn, maar dat hiervoor nog onvoldoende aandacht en behandeling is. Aangezien pijn een negatief effect op de kwaliteit van leven en het functioneren kan hebben, is deze uitkomst van belang. 

De positieve resultaten van dit onderzoek bieden een goede basis voor het verder ontwikkelen van het COPD zorgpad. Bovendien kan het door Solis ontwikkelde zorgpad dienen als voorbeeld voor andere aanbieders van geriatrische revalidatiezorg.

“Uiteindelijk zou in iedere regio in Nederland een COPD zorgpad beschikbaar moeten zijn, zodat patienten met CODP die daarvoor in aanmerking komen, deze behandeling ook kunnen krijgen”, aldus Leonoor.