In de winter van 2012 komt de, toen twintigjarige, spits op proef bij Heracles. De rechtsbuiten kwam uit voor MSK Břeclav in zijn vaderland Tsjechië waar hij was opgevallen door tipgevers van Heracles.

TENNISSER
In Nederland werd hij nog wel eens verward met de gelijknamige tennisser, maar eenmaal onder contract bij Peter Bosz zou dat snel verdwijnen. Hij werd eerst een half jaar gehuurd, waarna de ploeg uit Almelo hem voor drie jaar vast legde. De toenmalige directeur Nico Jan Hoogma kaapte het talent weg voor de neuzen van meerdere geïnteresseerde clubs en beloofde de Tsjech een toekomst in het Polman stadion.

MEER MIDDENVELDER
Door blessures moest Peter Bosz de jongeling eerder brengen dan bedoeld en vertelde destijds dat Jaroslav nog flink moest wennen aan het niveau: “Hij doet zijn stinkende best en zeurt niet. Ik denk dat hij uiteindelijk meer een middenvelder is dan een rechterspits. In Tsjechië speelde hij aan de buitenkant in een 4-4-2-systeem. Daardoor is hij al wel in staat veel arbeid te leveren. Hij heeft een goede trap en ziet het spel heel behoorlijk, maar hij mist een specifieke passeerbeweging. We gaan er hard mee aan de slag”.

AANPASSEN
Uiteindelijk dwong Jaroslav door zijn gedrevenheid een driejarig contract af in Almelo. “De manier waarop hij zich de laatste tijd manifesteert is uitstekend en we zijn blij dat hij nog zeker drie seizoenen bij ons speelt”, vertelde Hoogma in mei 2013. De jonge Jaroslav moest flink wennen vanuit het derde niveau in zijn geboorteland: “Ik kende eigenlijk alleen Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente en Vitesse. Ik verwachtte echter niet dat ik gelijk alles zou spelen. Het eerste jaar wilde ik vooral goed trainen en me aanpassen op het veld”.

HERENIGING
Jaroslav ontwikkelde zich tot een doelpuntenmachine bij het tweede maar kon geen vaste plek afdwingen in het eerste van Heracles. Uiteindelijk speelde de Tsjech mee in 71 duels, in vijf en een half seizoen eredivisie, en trof daarbij 8 maal doel. In mei van dit jaar gaf de nieuwe Eagles trainer John Stegeman al aan dat hij, naast verdediger Baas, ook Jaroslav graag mee zou willen nemen naar Deventer en gisteren werd de hereniging bevestigd door de club.

GOED GEVOEL
Go Ahead Eagles meldde zich vrijwel onmiddellijk bij de Tsjech toen bekend werd dat hij Heracles zou verlaten: “Dat waardeerde ik, gaf me een goed gevoel”, aldus Jaroslav die keuze had uit meerdere clubs maar toch besloot naar Deventer te gaan: “Ik ken de trainer en ik ken een aantal jongens, zoals Baas, Bosz, Veldmate, die ook niet voor niets voor Go Ahead Eagles kozen.”

VOETBALPLEZIER
Stegeman gaf afgelopen zondag al aan bij onze verslaggever Erik dat zijn wens een sterke rechtsbuiten was en toont zich nu tevreden. Jaroslav zelf is op zoek naar weer voetbalplezier nadat hij in Almelo niet echt is doorgebroken. Hij lacht op de clubsite: “Ik denk dat De Adelaarshorst de ideale plek is om plezier te hebben in het voetbal. Dat is ook mijn grootste doel voor komend seizoen. En ik heb pas echt plezier als we veel winnen, haha!”

Jaroslav Navrátil nieuwste aanwinst Stegeman

Op de hoogte blijven van al het sportnieuws uit de regio Deventer? Volg @DrtvSport op Twitter en Facebook