De toekomst van de club

Vorige week was een er informatieavond voor alle seizoen- en clubkaarthouders. Edwin Lugt en Hans de Vroome spraken de supporters toe en legden hun plannen uit en vroegen de fans om het vertrouwen.

Een van de plannen van het nieuw gevormde bestuur is om een spelersinvesteringsfonds in het leven te roepen. Go Ahead Eagles heeft dit seizoen nog recht op een degradatievergoeding “ter compensatie van de lagere inkomsten in de Jupiler League.” Die vergoeding vervalt volgend seizoen. Met het introduceren van dit fonds kan het spelersbudget op niveau blijven.

Go Ahead Eagles gaat op zoek naar twintig sponsoren die elk 50.000 euro moeten inleggen. De sponsoren krijgen later een deel van de transferopbrengsten.

Het is de bedoeling dat er nog tijdens het huidige seizoen wordt begonnen met het spelersinvesteringsfonds.

Hans de Vroome was gisteravond erg duidelijk. “Er zijn dingen niet goed gegaan. Wij hebben bevoegdheden gegeven aan mensen die er niet klaar voor waren. Bekking was er ook niet klaar voor”. Zo is te lezen op gaewatcher.nl

De Vroome zal samen met Paul Bosvelt de technische zaken oppakken, zo meldt GA Eagles-watcher op zijn website. “Technische zaken heb ik jaren lang gedaan met Overmars. Nu doe ik het met Bosvelt. Wij lijken wel op elkaar. Wij willen in de winterstop een elftal neerzetten waar jullie trots op kunnen zijn. Promoveren wordt dit seizoen heel lastig”, aldus Hans de Vroome.

Deze informatieavond was hard nodig. Met een 14e plaats in de competitie en het ontslag van Vlemmings en Bekking was het de afgelopen tijd onrustig in de Adelaarshorst. Maar wat ging er allemaal vooraf aan deze avond? Ik zet het op een rijtje!

 

Mei 2017

7 Mei 2017 is de geschiedenisboeken ingegaan als de dag dat Go Ahead Eagles hopeloos degradeerde uit de Eredivisie met een 4-0 nederlaag bij Ajax.  Het team van Robert Maaskant miste gewoonweg de kwaliteit om in de Eredivisie te blijven naar mijn mening. Spelers als Chirivella en Crowley kwamen te laat en konden degradatie niet voorkomen.

Nog geen dag na de degradatie maakte Go Ahead Eagles bekend dat Leon Vlemmings de nieuwe trainer van de Deventerploeg zou worden. Vlemmings wijzigde de formatie en liet Go Ahead spelen in een zogenaamd “dynamisch systeem”. Het 4-3-3 was gedateerd en werd vervangen. Met behulp van statistieken en informatie kreeg Vlemmings al gauw de stempel “laptoptrainer” van de supporters. Toch kreeg Vlemmings het voordeel van de twijfel van de harde kern en ook van mij.

 

De voorbereiding

Het technisch beleid lag in handen van de onder druk staande Dennis Bekking. Zijn taak was helder: ervoor zorgen dat er een selectie staat die om de titel zou kunnen spelen. Achteraf kan er geconcludeerd worden dat hij daar niet in geslaagd is.

Al in de voorbereiding viel het mij op dat de selectie ongebalanceerd was. De ene na de andere middenvelder en aanvaller werd aangetrokken. Maar de verdediging bleef duidelijk achter. Corbin Ong was de enige verdedigende aanwinst van Bekking gedurende de voorbereiding.

Het seizoen

Gedurende het seizoen werd het mij duidelijk dat de selectie het “dynamisch systeem” van Vlemmings niet onder controle wist te krijgen.  Daarnaast bleek er te weinig kwaliteit in de verdediging te zijn. Rick Ketting werd aangetrokken om de balans te doen terug keren. Ketting viel mij positief op, met name in het duel met NEC. Maar ook hij is afgezakt naar een bedenkelijk niveau naar mijn mening.

Go Ahead Eagles zakte steeds verder weg. Wanneer je dacht de bodem van de put te hebben bereikt, kwam de volgende nederlaag. Was het een gebrek aan kwaliteit of was het systeem dat Vlemmings wilde spelen gewoonweg niet mogelijk met deze selectie? Ik denk een beetje van beide. Vlemmings heeft natuurlijk ook pech gehad met blessures in zijn team. Op een gegeven moment stonden er nog meer twee echte verdedigers op het trainingsveld. Hierdoor moesten Suk en Hettinga het op de backposities oplossen.

Na 4 maanden had de selectie het systeem nog altijd niet onder de knie en stond “Kowet” op een teleurstellende 13e plaats. Het geduld van de harde kern was op. Vlemmings en met name Dennis Bekking hadden het zwaar te verduren. Het was wachten totdat er koppen gingen rollen….

 

Deventerse revolutie

27 november was de dag waar kennelijk veel supporters op zaten te wachten. Dennis Bekking werd uit zijn functie ontheven. 3 Dagen later was Leon Vlemmings de volgende. Vlemmings kreeg de ploeg niet meer aan de praat en zijn dagen waren geteld.

Grootaandeelhouder Hans de Vroome en voorzitter Edwin Lugt hebben de touwtjes verder in handen genomen en moeten ervoor zorgen dat het schip weer de goede richting op gaat varen. De eerste stap was het aanstellen van een nieuwe trainer voor de korte termijn.

Jan van Staa werd gehaald en moet het seizoen met aanvallend en aantrekkelijk voetbal gaan redden. De supporters moeten weer trots zijn op hun club.

Zelf vind ik het aanstellen van Van Staa enigszins discutabel. De kans op promotie is dit jaar nihil. Geef een oud-Eagle de kans om zich te bewijzen als hoofdtrainer. Ik had graag Bosvelt met Boerebach en Maatman aan het schip gezien voor de langere termijn. Maar wie weet volgend seizoen…..

 

 

Milan Keskin