Ervaring maakt nog geen succes

Afgelopen zomer werden relatief grote namen als Eghan, Overgoor en Hölscher met veel bombarie binnen gehaald. Met een ervaren selectie wilde Bekking en Vlemmings een gooi gaan doen naar promotie. De gemiddelde leeftijd voorafgaand aan het seizoen kwam boven de 25 jaar uit. De gemiddelde leeftijd in de Jupiler League ligt op 23.4 jaar. Alleen FC Oss en FC Emmen hadden een oudere selectie. Waar Emmen wist te promoveren, wist Go Ahead Eagles niet uit de kelder van de Jupiler League weg te komen. Is ervaring overrated?

Veel van de oudere spelers van GA Eagles zijn inmiddels van het speelveld verdwenen waardoor de gemiddelde leeftijd op 23.5 jaar komt. Afgelopen seizoen werd er ingezet op een ervaren selectie. Achteraf bleek deze zet een grote fout. Veel van deze ervaren spelers streken een salaris op waar de meeste spelers in de Jupiler League jaloers op zouden zijn. Ook zijn de afkoopsommen voor Hölscher en Rexphepi de club niet ten goede gekomen.

Botte bijl

Paul Bosvelt en Hans de Vroome hebben de taak om van deze selectie vanaf de bodem te gaan renoveren. Maar liefst 12 speler zijn er vertrokken. Ervaren spelers als Stevens, Schenk en Suk gaan opzoek naar een nieuwe club. Wat rest is een relatief onervaren selectie. Een goede bodem of een wankele kader?

Erik ten Hag

Ik neem u mee naar het seizoen 12/13. Het jaar dat Go Ahead Eagles eindelijk wist te promoveren naar de Eredivisie. Met een jonge gretige trainer en selectie werd er voorafgaand aan het seizoen een plekje bij de eerste 8 verwacht. De jonge selectie oversteeg alle verwachtingen en wist in Volendam de Jupiler League achter zich te laten. Het lukte Erik ten Hag om zijn jonge selectie dermate goed kneden dat er in de nacompetitie gepiekt werd.

Kolder, Kromkamp en Schuurman waren de enige spelers die een hogere leeftijd hadden dan 23 jaar. De ervaren spelers namen de jonge Promes, Türüc en Antonia (buiten het veld) bij de hand en stegen gezamenlijk tot grote hoogte.

Een ander mooi voorbeeld van een jonge en gretige selectie is Fortuna Sittard. Wie aan het begin van het seizoen Fortuna als kampioen tipte, werd voor gek verklaard. Met tieners als Vidigal en Schuurs wist Fortuna te pieken.

Jonge spelers die zich willen bewijzen in de voetbalwereld zijn bereid ver te gaan voor hun trainer en zichzelf. Dat een speler in het verleden iets bereikt heeft, is geen garantie dat hij je selectie per definitie beter maakt. Opgedane ervaring in het verleden is geen garantie voor succes in het heden blijkt.

Talent en Grinta

Paul Bosvelt en Hans de Vroome gooien het roer om bij de club. Talentvolle spelers moeten de ervaren jongens gaan opvolgen. Met Lelieveld, Bliek en Baas kan John Stegeman gaan werken aan een gretige selectie door voor elkaar door het vuur durft te gaan. Spelers met talent en grinta zoals Bart Vriends, Maikel Kieftenbeld, Deniz Türüc en Quincy Promes hebben de club glans gegeven de afgelopen jaren. Dit beseft de huidige leiding ook. Het beleid van de afgelopen jaren wordt enigszins overboord gegooid en maakt plaats voor talent en grinta!

Milan Keskin