Na jaren van overleven is er weer licht aan de tunnel voor de ploeg van de Rielerenk. Drie jaar geleden is er door de broertjes Veldman het jeugdplan TOP (Technisch OpleidingsPlan) geschreven. Hierin hebben zij niet alleen een visie voor de komende jaren neergelegd, maar ook beschreven hoe zij daar op korte termijn invulling aan zouden geven. De kracht van dit plan is een sterke organisatie, met goedwillende vrijwilligers die niet alleen de spelers verder ontwikkelen, maar ook bereid zijn zichzelf te ontwikkelen. Zo wordt er bij Go Ahead dermate de nadruk gelegd op de opleiding van jeugdtrainers  zodat er bij elk team minimaal 1 gediplomeerde trainer naast het veld staat.

Raymond Veldman:” Volgend seizoen gaan er weer 2 trainers de KNVB cursus UEFA C Youth volgen. Na volgend seizoen zijn de trainers van de selectieteams in het bezit van het UEFA C Youth diploma (voorheen TC3 jeugd) en op alle andere teams zit een trainer die minimaal de cursus Pupillentrainer/Juniorentrainer heeft voltooid.”

Waar bij vele amateurclubs in de regio vaak ongediplomeerde jeugdspelers training geeft aan de jongste jeugd, is er bij Go Ahead een duidelijk beleid voor de trainers. De trainers ontwikkelen zich niet alleen door middel van ervaring, maar ook door het volgen van allerlei cursussen. Mede door het niveau van de trainers naar een hoger niveau te brengen, is het niveau van de voetballers naar ook gestegen. Zo spelen alle selectie teams minimaal in de 2e klasse. Terwijl het eerste elftal de afgelopen tien jaar niet uit de 5e klasse is komen boven drijven.

“De opzet en doelstelling is te komen tot (door-)groei van de individuele speler en onze selectieteams op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen. Het één hoeft het ander niet te bijten, maar de ontwikkeling van het individu vinden wij belangrijker dan het winnen van wedstrijden“, aldus Raymond Veldman.

Toch loopt Go Ahead het risico spelers te verliezen aan clubs die groter zijn en al langer de nadruk leggen op de jeugd. Zelf gelooft de club dat met het huidige jeugdbeleid dat een club als Schalkhaar niet meer interessant is voor de jeugdspelers: “De jeugdspelers die wij bij Go-Ahead rond hebben lopen en hun ouders/verzorgers zijn inmiddels al echte clubmensen. Doordat wij relatief klein zijn, hebben wij ook de mogelijkheid om de juiste aandacht aan al onze teams en spelers te geven. “

Mede doordat Go Ahead vanaf onderaan weer wordt opgebouwd, staan de scouts van Vitesse en PEC Zwolle regelmatig langs het veld. Als je kijkt naar de jongste jeugd dan doen zij niet meer onder voor clubs als Schalkhaar. “Wij spelen op hetzelfde niveau, ondanks dat wij niet selecteren bij onze JO8 t/m JO11 teams en zijn wij beter in staat om onze spelers de aandacht te geven die zij nodig hebben om zich verder te ontwikkelen.”

Toch is altijd maar de vraag of een jeugdspeler nou daadwerkelijk doorbreekt en het eerste elftal op een hoger niveau brengt. De doelstelling van de club is om over 8 jaar een eerste elftal te hebben waarvan minstens 50% eigen jeugd is en in de 3e klasse speelt. Ook staat er een jeugdopleiding waar alle elftallen minimaal dubbel vertegenwoordigd zijn en waarvan het selectie-elftal minimaal 1ste klasse speelt.  Vaak zijn dit soort doelstellingen uit de lucht gegrepen en is de lat vaak te hoog gelegd. Toch loopt Go Ahead voor op hun huidige doelstelling aangezien de JO17-1 al 1ste klasse speelt, de JO15-1 en JO13-1 zitten daar al dicht tegen aan door bovenin de 2de klasse mee te draaien. Daarnaast spelen de  JO8-1 en JO11-1 teams zelfs op het allerhoogste niveau.

Veldman: “Het verschil tussen D.V.V. Go-Ahead en de andere verenigingen is dat wij ons jeugdplan ook daadwerkelijk naleven. In ons jeugdplan is ons doel vastgelegd en de manier waarop wij dit willen bewerkstelligen en precies dat is wat wij dagelijks tot uitvoering brengen. Wij geven onze trainers alle ruimte om zich verder te ontwikkelen, sterker nog wij stimuleren dat! Voor ons is elk lid belangrijk en wij zijn door onze relatieve kleine omvang ook in staat om elk jeugdlid de aandacht te geven die hij of zij verdiend en dat is onze grote kracht!”

 

Milan Keskin