24 jaar geleden werd Eefje geboren in Deventer en startte bij Atletiek Vereniging Daventria met de meerkamp, zoals ieder beginnend atlete: “Ik was vroeger een klein en smal meisje en die werponderdelen lagen mij niet. Wel kon ik, met mijn kleine beentjes aardig sprinten en had ik lef om over de horden te springen.”

NIET MEER ALS OBSTAKELS
De piepjonge Boons merkte al snel dat die horden ‘haar’ ding was, ontwikkelde ze gaandeweg meer lef zodat ze de ‘hekjes’ niet meer ziet als een obstakel: “Doordat ik met snelheid over de horden durfde te springen, begon ik te merken dat ik het wel aardig kon en kreeg ik er meer plezier in. Inmiddels train ik al ruim negen jaar op de horden en zie ik de ‘hekjes’ niet meer als obstakels. Het is zeker een onderdeel waar veel mis kan gaan en daar komt het stukje lef weer bij kijken.”

SNELLER GRONDCONTACT
Eefje is nu al ruim een week dagelijks te volgen bij @DrtvSport, het sportplatform van de lokale omroep Drtv. Het geeft meer inzicht in de dagelijkse beslommeringen van de 100 meter specialiste. Zo kreeg ze eerder deze week nieuwe schoenen: ”De schoenen (met spikes) die ik heb gekregen zijn precies dezelfde schoenen als ik normaal aan heb, maar doordat ze nieuw zijn zit er in de schoenen meer demping, de klap op de baan is dan minder. De spikes zijn juist harder en stijver waardoor ik minder in mijn voeten kan zakken en korter en sneller grondcontact kan maken.”

OP MIJN ALLERBEST
Alles is gericht op donderdag, ook de ultieme details worden bijgeschaafd. Maar is het niet wat laat om juist daar nu aandacht aan te moeten besteden? “De laatste twee weken, en nu paar dagen, voor de EK is het juist goed om op details te trainen. Dit zijn maar kleine dingen waar je op moet letten. Het grootste deel van het werk, met zware trainingen, is in de winter tot ongeveer april. Vanaf mei begint het wedstrijd seizoen en gaat de omvang in trainingen omlaag, maar de intensiteit omhoog. Dit zorgt ervoor dat je in vorm komt. Nu zit ik op een punt dat ik in vorm ben en alleen ga kijken naar details, zodat ik op dit EK op mijn allerbest ben.”

IK DOE NIET ZO VEEL
Eefje mag direct starten in de halve finale donderdag zodat ze veel tijd over heeft in Berlijn. Hoe vul je die tijd in? “Naast trainen doe ik niet zo veel. Soms spreek ik even af met familie, soms ga ik ergens een kopje koffie drinken, de rest van de tijd lig ik veel in bed om uit te rusten en kijk ik op de tv de rest van de EK.”

KRITIEK SCHIPPERS
Zo krijgt ze ook de ophef rondom teamgenoot Dafne Schippers mee, kritiek kan vervelend zijn voor een atlete, hoe ga jij zelf om met kritiek? “Het ligt er natuurlijk aan welke kritiek. Aan opbouwende kritiek heb je namelijk heel veel en kan je alleen maar beter en sterker van worden. Negatieve kritiek is niet leuk om te krijgen, daar probeer ik mij zoveel mogelijk voor af te sluiten.”

KOMT HARD AAN
Gezien de resultaten van de Nederlandse atleten en de feiten rondom Schippers lijkt die kritiek wel gefundeerd: “Wij atleten werken het hele jaar door ontzettend hard om mooie prestaties neer te zetten. Als je dan een mindere wedstrijd hebt en kritiek krijgt komt dat hard aan, want die mensen zien niet wat er allemaal ‘achter de schermen’ gebeurd. Tuurlijk weet je zelf dat je minder gepresteerd hebt en dan heb je juist aan positieve woorden heel veel. Om jezelf weer op te krikken en de volgende wedstrijd beter te presteren.”

OLYMPISCHE DROOM
In Berlijn slaapt het TeamNL in één van de drie teamhotels, allemaal bij elkaar op dezelfde verdieping. Het zorgt voor een Olympiade gevoel, overigens een ultiem doel voor de Nederlands kampioenen: “Ik ben inmiddels aardig gewend aan internationale wedstrijden en ik vind het geweldig dat ik mij elk toernooi weer kan kwalificeren. Ik heb meegedaan aan de EK en de WK, het enige toernooi dat ik nog mist op het lijstje zijn de Olympische Spelen. In 2016 zat ik er dicht bij en in 2020 wil ik aan de start staan.”

ZENUWACHTIG
De spanning loopt op richting donderdagavond, het deelnemersveld oogt sterk, het stadion zit dan vol, camera’s registreren alles, hoe ga je om met die spanning? “Ik heb inmiddels aardig wat ervaring met kampioenschappen. Hierdoor kan ik in de aanloop ernaar toe rustiger en geconcentreerder zijn. Tuurlijk ben ik op de dag zelf zenuwachtig, maar dat zijn gezonde zenuwen. Ik heb altijd gewoon heel veel zin om te lopen en te doen wat ik het liefste doe. Het lopen in zo’n mooi stadion is alleen maar prachtig en brengt veel plezier mee. En ja de druk, het is vooral de druk die ik mijzelf opleg.”

NIVEAU IS HOOG
Met dat sterke deelnemersveld is het halen van de finale een enorme opgaaf. Haar persoonlijk record staat liep ze op het EK in 2016, in de series in Amsterdam behaalde ze destijds 13.07. Op de WK vorig jaar in London liep ze 13.34 een tijd die wel eens niet toereikend zou kunnen zijn donderdag. Moet jij de finale halen? “Ik sta dit seizoen 8ste op de Europese ranglijst. Ik zal dan ook erg blij zijn als ik de finale haal. Als ik de finale niet haal, maar wel een goede tijd heb gelopen kan ik ook tevreden zijn. Het niveau op de horden is erg hoog op het moment. Er zijn dit seizoen 20 dames die onder de 13 seconden hebben gelopen, vorig jaar waren dat er 14.”

SCHERM OP DE BRINK
Donderdagavond om 19:25 loopt Eefje, evenals haar landgenote Nadine Visser, de 100 meter horden in het Olympiastadion. Als ze de finale halen, lopen ze die dezelfde avond nog om 21:50 in Berlijn. Die wedstrijd is ook te volgen op de Brink waar een enorm scherm live de verrichtingen van de Deventerse zal weergeven. Zondag loopt Eefje ook met het Nederlands team mee in de 4x 100 meter horden.

Haar dagboek gemist, kijk op de sportpagina @DrtvSport voor al haar verhalen vanuit Berlijn.