Patrick Kieftenbelt

Als John Stegeman tijdens de feestdagen aan het kerstdiner begint, zal hij nog wel eens de complimenten krijgen voor de 39 punten die hij met Go Ahead Eagles behaald heeft. Twee meer dan in de hele vorige jaargang. Het doet bijna vergeten dat Go Ahead Eagles aan het begin van het jaar 2018 door zo’n beetje iedere tegenstander tureluurs getikt werd. En als dat niet het geval was dan had de ploeg het geluk niet aan haar zijde en volgde ook een nederlaag.

Diezelfde John Stegeman zorgde ook tijdens het ,dramatisch verlopen vorig seizoen, voor opportunisme op de tribunes. Toen eind februari bekend werd dat de coach uit Epe voor Go Ahead Eagles koos, ging het tijdens de thuiswedstrijd tegen De Graafschap nergens anders over. Dat het anders moest werd die wedstrijd echter wel duidelijk (0-4 nederlaag).

Op 28 april sloot de Deventer formatie af tegen FC Den Bosch. Na afloop van dat duel (1-2) werd afscheid genomen van trainer Jan van Staa en een karrevracht aan spelers. De metamorfose werd vanaf dat moment flink ingezet. Met minimale middelen wist Go Ahead Eagles kwaliteitsspelers aan zich te binden. Het netwerk van Paul Bosvelt en John Stegeman kwam daarbij goed van pas.

Op 1 juli betrad John Stegeman met een gerenoveerde selectie het veld in Terwolde. De trainer is aanwezig, fanatiek en eist het uiterste van zijn spelers. Een wereld van verschil met de jaren ervoor. Ook assistenten Heering en Maatman sluiten naadloos aan bij de beleving van de hoofdtrainer.

Nieuw elan, nieuw perspectief en veel nieuwe spelers. Tijdens de eerste training waren supporters vooral aan het uitzoeken welke naam bij welke speler hoorde. Het waren er echt veel. Denk maar aan Hobie Verhulst, Roland Baas, Julian Lelieveld, Jeroen Veldmate, Gino Bosz, Jaroslav Navratil, Richard van der Venne, Istvan Bakx. Later volgde ook nog Thomas Verheydt.

Zoals het in Deventer hoort , bleek het opportunisme groot. Het enthousiasme groeide tijdens de voorbereiding omdat Go Ahead Eagles aardige duels speelde en resultaat boekte. Resultaat waar zo naar gesnakt werd door de Deventer aanhang. Klapper was de 3-0 thuis zege tegen Sparta. Het kon niet op in de koekstad. Dit Go Ahead zou wel eens hoge ogen kunnen gooien. Criticasters wezen nog op de fases in wedstrijden waarin Go Ahead ver weg viel. Ook tegen Sparta was dat het geval. Maar telkens werd hun de mond gesnoerd vanwege de resultaten.

In een zo’n goed als uitverkochte Adelaarshorst trad Go Ahead Eagles met tien nieuwe namen aan in de eerste competitiewedstrijd. Een beter debuut had Stegeman zich niet kunnen wensen. Een 5-0 zege op Jong FC Utrecht deed het vorig seizoen vergeten. Er werd polonaise gelopen, de achterban is weer blij om naar Go Ahead Eagles te gaan. En juist toen leerden we de nieuwe trainer een beetje kennen. Hij was helemaal niet zo tevreden en somde in vier minuten op wat er allemaal beter moest. Niet wat er beter kon maar wat er beter moest.

Stegeman had zeker geen ongelijk. In Maastricht en Eindhoven werd weliswaar gewonnen maar delen in de wedstrijd kwam Go Ahead er niet aan te pas. Dat je dan toch negen punten uit drie duels hebt, is een stukje kwaliteit. Echter zag iedereen wel dat de woorden van de trainer geen loze waren.

Het ging voor het eerst mis in Alkmaar. Op het AFAS trainingscomplex leek het wel of Go Ahead Eagles zich niet kon opladen voor het duel. De jonkies van AZ waren feller, fanatieker en speelden ook beter voetbal, die avond. Go Ahead Eagles ging voor het eerst ten onder. Het chagrijn was groot. Een totaal onnodige nederlaag. Één die te voorkomen was, één die de ploeg aan zichzelf te wijten had. En één die totaal niet paste in de rij overwinningen die ervoor behaald waren.

Go Ahead Eagles richtte zich op tegen Jong Ajax en won met 2-1. Dit was het eerste goede resultaat in een reeks topwedstrijden. Een week later pakte Go Ahead Eagles een punt in de Goffert. Een uitwedstrijd die bestempeld mag worden als één van de beste in de laatste jaren. Go Ahead Eagles was de baas in Nijmegen maar ‘vergat’ de drie punten mee te nemen. Een week later hield de ploeg een punt over aan het duel met Sparta. Daarin gaf het een 2-0 voorsprong uit handen. Kantelmoment was de 2-1 die 30 seconde volgde na de bevrijdende 2-0.

Het bleef hosanna rondom de Deventer club. Het is weer leuk om naar Go Ahead te gaan en de resultaten bleven ook goed. Van Roda JC werd met 3-0 gewonnen. Dat het weliswaar in de slotfase van de wedstrijd was, maalde geen enkele supporter om. In Almere won Go Ahead Eagles eenvoudig van City met 0-1 en speelde het misschien nog wel beter dan in Nijmegen. Er volgde ook nog een zege op Cambuur Leeuwarden in de Adelaarshorst.

Het leek niet mis te kunnen gaan. Er leek ook geen dipje aan te komen. Het middenveld draaide als een tierelier, achterin staat het als een huis. Navratil is buitencategorie en Thomas Verheydt blijft voorin net zolang beuken totdat de tegenstander het opgeeft. Tenminste dat dachten velen.

Tot een bezoek aan Telstar volgde. Op zondagmiddag in IJmuiden bleek de formatie van Stegeman niet zichzelf. Er lukte vrij weinig en Telstar, dat dit jaar beduidend minder goed draait dan vorig seizoen, trakteerde de formatie uit Deventer op een 2-1 nederlaag. Een week later kreeg Go Ahead Eagles FC Dordrecht met hangen en wurgen op de knieën. Het voetbal werd de ploeg bijna onmogelijk gemaakt, echter zag het publiek weinig van de creativiteit uit de eerste drie maanden. Iets wat al een paar wedstrijden gaande was maar verbloemt werd door de resultaten.

In Enschede wist Go Ahead Eagles met 0-1 te winnen van FC Twente. Een intense middag in De Grolsch Veste werd winnend afgesloten. 1000 supporters die allemaal binnen een uur een kaartje hadden gekocht, zagen hun ploeg strijden voor iedere meter. Het gevoel was een week later weer weg nadat FC Oss liet zien hoe je Go Ahead Eagles kunt bestrijden. En met succes voor de ploeg van Klaas Wels. Een 0-1 nederlaag volgde in eigen stadion om een week later de slechtste wedstrijd van het seizoen te spelen. In Eindhoven was Jong PSV met 5-1 te sterk.

Dat hadden de vaste volgers nog niet gezien. Een Go Ahead Eagles dat door de ondergrens zakte. Het gebeurde vlak voor Sinterklaas tegen Jong PSV. Maar de kracht van dit elftal is dat ze zich gelijk weer oprichten. In eigen stadion werd niet van FC Den Bosch gewonnen. Maar de koploper heeft geen enkele seconde de illusie gehad te winnen in Deventer. Met een 1-3 overwinning in Waalwijk bezorgde het team zichzelf en alle supporters hele fijne feestdagen.

Een memorabel jaar was het aan de Vetkampstraat. Zoals men in het clublied altijd zingt. “Go Ahead is niet te kraken, Go Ahead krijg je niet klein.” Het bleek eens te meer waar te zijn in 2018.

Namens iedereen bij Drtv Sport wensen wij jullie fijne feestdagen en een voorspoedig 2019!