Volgens het ziekenhuis dreigt een overschrijding van het met de zorgverzekeraar afgesproken budget. Ploumen wil dat Bruins contact zoekt met Achmea om orde op zaken te stellen. Ongeveer een kwart van alle bezoekers van het Deventer Ziekenhuis is verzekerd via een Achmea-merk als Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO of De Friesland. Geplande behandelingen en spoedgevallen worden nog wel behandeld, maar patiënten die geen afspraak hebben krijgen te maken met extra wachttijd.

Lijsttrekker Annemieke Wissink van de PvdA Overijssel noemt de situatie onbestaanbaar. “Dit gaat puur om geld. Het ziekenhuis is door haar budget heen en Achmea wil niet meer betalen. Ondertussen zijn Deventenaren, die in hun eigen ziekenhuis behandeld willen worden maar de ‘verkeerde’ verzekeraar hebben, de pineut. Zij moeten nu twee maanden wachten op een behandeling voor bijvoorbeeld een liesbreuk of een galblaasoperatie. Dit is een schoolvoorbeeld van doorgeslagen marktwerking in de zorg.”

Ook Rob de Geest van de PvdA Deventer hoopt dat de minister ingrijpt. “Verzekerden hebben zich op geen enkele manier kunnen voorbereiden op deze plotselinge wachtlijst. Zij moeten gewoon in hun lokale ziekenhuis terecht kunnen. Ik hoop en verwacht dat de minister Achmea tot snelle actie maant.”