Presentatie

Architect Jan van Minnebruggen van architectenbureau ‘Bosch Slabbers’ lichtte maandagavond het schetsontwerp toe aan de hand van een presentatie die plaatsvond in het auditorium in het stadhuis. Wethouder Carlo Verhaar opende de avond en legde uit welke pleinen er onder de term ‘Lebuïnus’ vallen: ”Grote Kerkhof, Stromarkt, De Nieuwe Markt; de pleinen om de kerk heen. Daar is dus een schetsontwerp van gemaakt. Het afgelopen jaar is daar met heel veel mensen samen aan gewerkt, mensen die hier wonen, werken of hier graag komen. Iedereen heeft kunnen meepraten en meedenken en dat resultaat wordt vanavond gepresenteerd”.

Ontwerp

”De architect noemt het ontwerp ‘gemoedelijk’; het moet een plek zijn waar je graag wil zijn. Maar hij hangt er ook het woord ‘grandeur’ aan; laat maar zien wat voor mooie gevels en wat voor mooie gebouwen Deventer eigenlijk heeft.” aldus Verhaar. ”Er gaat flink wat veranderen en dat moet natuurlijk ook wel. Het Grote Kerkhoff ligt er nu al een jaar bij zoals het was toen het nog een parkeerplaats was. Bij de Nieuwe Markt wordt het parkeren ook heel anders ingericht; veel vlakker en veel uitnodigender. Ook de Stromarkt kan wel een opknapbeurt gebruiken, dus ook daar gaat het nodige veranderen.’                                       

           

Artist impression van Grote Kerkhoff (afb. 1 en 2)       

De Nieuwe Markt     

Op de schop

‘Als alles loopt zoals het nu loopt, proberen we in het voorjaar dit schetsontwerp door de gemeenteraad te laten vaststellen,” meldt Verhaar. ”We denken dat we na het evenementenseizoen van 2021 de schop in de grond gaan doen. In de tussentijd hebben we budget vrijgemaakt voor activiteiten op het plein zodat het wel levendig blijft en het nu ook al leuk is om er te zijn.”

Om het Grote Kerkhof tot dat moment levendig te houden, is budget vrijgemaakt voor een divers jaarprogramma op het plein. De gemeente neemt het initiatief en wil hierin met enthousiaste partijen samenwerken aan de pleinen. Per seizoen worden verschillende activiteiten georganiseerd.

Fase

De aanleg van de pleinen wordt in fases uitgevoerd. Het Grote Kerkhof is als eerste aan de beurt. Voor dit plein is het benodigde budget al beschikbaar. De Stromarkt, Nieuwe Markt en tussenliggende straten worden in de volgende fase aangepakt. Voor deze fase moet nog budget worden vrijgemaakt.