De Okkenbroekse woning is al een half jaar afgesloten van het aardgasnet. Geen gasverwarming meer en ook geen dure, vervangende warmtepompen in hun huis. Pompen die om grote aanpassingen vragen in een woning. Het systeem van Fiselier gaat uit van elektrische aansturing, deels door zonnepanelen – deels van het elektriciteitsnet. Daarmee worden twee boilers op zolder geactiveerd. ”De cv-kachel heb je daarmee vervangen”, zegt Fiselier. 

De boilers zijn zo geïnstalleerd dat het verwarmde water, na gebruik in radiatoren in de woning, opnieuw wordt opgewarmd.. “Een vrij simpel systeem”, aldus Fiselier, die erkent dat het elektriciteitsverbruik er door toeneemt. “Maar dat compenseer je dus door geen aardgas meer te gebruiken.” 

Veilig? 

Maar is het wel veilig? Onderdeel van het systeem is een groot aantal accu’s met veel bedrading in de kelderruimte. Accu’s die de energie opslaan voor gebruik later. Fiselier laat er geen misverstand over bestaan. “Veiligheid voor alles”, zegt hij. “De toekomst is dat je met compacte, hybride accu’s voor weinig geld deze installatie kunt maken.”