Idee
Het idee heeft de grafisch ontwerper van een Facebook bericht dat hij voorbij zag komen. ”Als eigenaar van JimKi Design & Art studio is het voor mij de afgelopen tijd in de coronacrisis lastig geweest, maar je gaat toch denken wat wil én kan je doen.” vertelt grafisch ontwerper Jim Kievit. ”Ik kwam een bericht tegen op Facebook waarin stond dat de klompen van het medisch personeel werden beschilderd. Toen dacht ik, hoe tof zou het zijn om dat ook hier met het Deventer Ziekenhuis te gaan doen? En zo is een balletje gaan rollen.” aldus Kievit.

Hij ondernam gelijk actie om het idee in werking te stellen. ”Ik heb contact gezocht met het Deventer Ziekenhuis en die waren enthousiast over het plan en nu zijn we begonnen met het beschilderen van de klompen van het medische personeel.” vertelt de grafisch ontwerper. ”Het is hartstikke tof en we gaan kijken waar het schip gaat stranden.” Daarnaast is het ook gelijk voor een goed doel. ”Ze betalen een klein bedrag waarvan een deel naar het Rode Kruis gaat.”

Etappes
Het is nog niet duidelijk om hoeveel klompen het gaat. ”We hebben nu een soort testmodel en die gaan we laten zien en dan zal het in etappes gaan. Ik denk dat we elke keer vijf werkklompen meekrijgen van het personeel die we gaan beschilderen.” vertelt Kievit. ”Daarna onthullen we ze, en dan de volgende vijf. Want je moet je voorstellen dat je best wel even bezig bent met één zo’n klomp beschilderen. Er komt dus best wel wat bij kijken maar het feit dat we dat gaan doen is fantastisch.”

Luister hier naar het radio interview dat Jim Kievit gaf

 

Voorkeuren
Elk personeelslid mag zijn eigen voorkeuren aangeven. ”We hebben een Excel sheet gemaakt waarin ze hun favoriete kleur, tekst of illustratie kunnen opgeven.” legt Kievit uit. ”We proberen de wens te verwerken in een schildering op de klomp”‘

Hygiëne
In de coronatijd is het noodzakelijk dat iedereen zich aan bepaalde regels houdt. ”We moeten producten gebruiken die hygiënisch zijn. Het is zo dat medisch personeel hun klompen moeten desinfecteren, vaak met desinfecterende alcohol.” aldus de grafisch ontwerper. ”Het materiaal waar wij mee verven moet er wel tegen kunnen en daar hebben we naar gezocht: we hebben partijen gevonden die ons daarbij willen helpen. Dus er staat ons niks in de weg om hele mooie illustraties op de klompen te zetten.”

Iets terugdoen
Jim Kievit is heel blij met de opdracht. ”Het is hartstikke gaaf om te doen. Het medische personeel, en in dit geval in Deventer, werkt ontzettend hard om ons te helpen in deze tijden. En wij dachten: hoe mooi zou het zijn om iets terug te doen voor ze?”

”Iedereen loopt nu natuurlijk met mondkapje voor en zijn minder goed zichtbaar. Dadelijk lopen ze op gepimpte klompen en weet iedereen wie, wie is.” vertelt Kievit. ”Het is net even wat extra’s en dat is natuurlijk wel mooi in deze tijd om elkaar te ondersteunen.”

Twee weken
Afgelopen vrijdag zijn de eerste klompen afgeleverd bij het Deventer Ziekenhuis.  ”Het is een soort showmodel zodat het medische personeel kan zien wat er gaat gebeuren.” legt Kievit uit. ”Ik denk dat daarna de klompen heel snel bij ons terechtkomen. Het duurt vaak dan één week tot anderhalve week voordat we de klompen echt af hebben. Ik denk dat je met twee weken de eerste mensen met de klompen aan ziet lopen.”

Toekomst
”Op het moment dat het groter wordt zullen we zeker andere kunstenaars binnen Deventer willen benaderen om te kijken of ze aan dit project willen meedoen. Maar het idee is geboren en wordt heel enthousiast ontvangen door het personeel en het ziekenhuis zelf. Er staat ons niks in de weg om hele mooie dingen te gaan maken.”