De actie in Deventer is onderdeel van een grotere actie die in zes gemeenten wordt gehouden door de exploitanten. “We zitten te wachten op perspectief”, zegt woordvoerder Etienne van Hezik van de kermisexploitanten. Voor veel exploitanten is het voortbestaan in het geding. Mensen teren in op het eigen vermogen en bedrijfsopvolging door kinderen -in deze branche zeer gebruikelijk- loopt gevaar. Als deze ontwikkeling zich doorzet is er straks geen kermis meer, vrezen de exploitanten. 

Ze willen bij burgemeesters aandringen op een spoedprocedure voor de vergunningen als er weer een kermis mag worden gehouden. “We willen de burgemeesters erop attenderen dat ze meteen aan het werk moeten met de vergunningen als Den Haag kermissen weer toestaat”, zegt Van Hezik. Een vergunning kan al zes tot twaalf weken op zich laten wachten. Extra tijd zonder inkomsten, redeneert de branche. 

Burgemeester König van Deventer toonde begrip voor de positie van de exploitanten, zo meldt RTV Oost. Hij wil zijn best doen om ervoor te zorgen dat geld uit een steunpakket voor de sector vrijkomt. Er ligt een bedrag van 10,5 miljoen euro klaar, maar dat is nog niet uitgekeerd. De toezegging om zijn best te doen is goed gevallen bij de actievoerders in Deventer. “We zijn dankbaar met de burgemeester die wil helpen”, zegt Van Hezik.