Volgens de gemeente zijn er minder kosten gemaakt door onder andere inzet van de gezinscoaches en jeugdconsulenten. Wethouder Rorink vertelde woensdagavond tijdens de raadsvergadering dat het beleid in de gemeente er onder andere voor zorgt dat het aantal cliënten maar ook de behandeltijden bij de zorgaanbieders ‘fors afnemen vergeleken met andere gemeenten. Dit komt mede door keuzes van mijn voorgangers die nu goed blijken uit te pakken,’ zo voegde de wethouder toe.

Deventer werkt sinds 2015 met 11 gemeenten samen om de jeugdzorg uit te voeren. Er klinken nu nieuwsgierige geluiden vanuit het Regionaal Serviceteam Jeugd (de overkoepelende organisatie die de zorg voor de 11 gemeenten inkoopt- red.) hoe Deventer het voor elkaar krijgt, aldus de wethouder. Wel maande hij tot voorzichtigheid. ‘Hoe harder we het roepen, hoe eerder we bij Nieuwsuur zitten.’ besloot de wethouder tot hilariteit in de raadszaal.

De resultaten bieden volgens de wethouder voldoende aanleiding om €500.000 aan te merken als een structureel voordeel. De helft van dit bedrag gaat naar de Algemene Middelen van de gemeente.