Deventer Jan Terlouw Lezing 2020

Volgens de traditie vindt de Deventer Jan Terlouw Lezing plaats in december, in de donkere dagen aan de vooravond van het Dickens Festival. Helaas was er in 2020 geen Dickens festival maar de Deventer Jan Terlouw Lezing kon wel doorgang vinden als online voorstelling. Hopelijk kan de voorstelling in 2021 wel live worden bijgewoond.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) nam programmamaker Tim Hofman mee als duo-spreker. Hun lezing had de titel: ‘Zie alle mensen’. Jan Terlouw was verheugd met de sprekers omdat ze beiden mensen zijn die geloven in solidariteit: “Zij geloven dat iedereen erbij hoort en rechtvaardig behandeld moet worden. En wanneer is dat nou meer op zijn plaats dan deze week na de verschijning van dat onrustbarende rapport.”

Terlouw is ook erg enthousiast over de volgende hoofdspreker Claudia de  Breij In de loop van 2021 zal zij ook een duo-spreker aanwijzen en bekend maken. Kaarten voor de voorstelling op 9 december 2021 zijn nu al te koop via de website van de Deventer Schouwburg.

Wie is Claudia de Breij?

Claudia de Breij groeide op en woont in de provincie Utrecht. Als cabaretier heeft ze vele voorstellingen gemaakt, waaronder oudejaarsconferences. Ze won meerdere prijzen zoals in 2010 voor ‘het beste cabaretprogramma van het jaar’. Het openingslied uit deze voorstelling is het bekende ‘Mag ik dan bij jou’.

Claudia de Breij is ook radiomaker. Ze presenteerde sinds eind jaren 90 op Radio 1 voor BNN, later volgde 3FM waar ze ook als dj in het Glazen Huis zat. Ook op televisie heeft ze gepresenteerd voor de VARA en ze was tafeldame bij De Wereld Draait Door.

Schrijven doet Claudia ook. Zo schreef ze columns in het Algemeen Dagblad en Opzij. Er verschenen drie boeken van haar hand: Krijg nou tieten!, Dingen die fijn zijn en Neem een geit en andere levenslessen.

Achtergrond van traditie met Jan Terlouw

Na het onvergetelijke tv-optreden van Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door (2016), betrad Jan Terlouw in 2017 het podium van de Deventer Schouwburg voor de eerste Deventer Jan Terlouw Lezing met als titel ‘We kunnen niet langer wachten’. In 2018 volgde schrijver Bas Heijne, voorgedragen door Jan Terlouw, hem op met zijn Lezing ‘Broederschap’. Daarop volgde terrorisme-deskundige Beatrice de Graaf met Lotte Jensen.

Waarom deze Lezing?

Doel van de Lezing is om in navolging van het gedachtegoed van Jan Terlouw, publiek over te laten gaan tot actie voor een duurzame wereld. Er wordt een dialoog tussen generaties tot stand gebracht. De rol van de maatschappij en de politiek in een noodzakelijk duurzame wereld wordt vanuit de rol van de spreker in de samenleving belicht.