Padel lijkt op tennis, maar dan anders. Jij hebt er misschien nog niet van gehoord, maar deze sport wordt steeds vaker beoefend op sportclubs. Sterker nog: padel is één van de snelst groeiende sporten van Nederland op dit moment. Het lijkt op een combinatie van tennis en squash, waarbij een duo in een glazen kooi de ballen over het net probeert te slaan.

PSV MEXICANEN

Padel bestaat al meer dan een halve eeuw. Toen een Mexicaan in 1962 wegens ruimtegebrek niet kon tenissen, verzon hij wat nieuws. Hij maakte een kleiner veld, van 20 bij 10 meter, en omringde het met muren. Toen hij met een kleiner racket de baan opstapte was de sport padel geboren. Door toeval werd het idee van deze nieuwe racketsport meegenomen naar Marbella waar één baan werd aangelegd. Vanuit daar is de sport enorm gegroeid, in Spanje is het zelfs op voetbal na de meest populaire sport van het land. Fun fact: Bij PSV misten Zuid-Amerikaanse voetballers het spelletje zo erg, dat speciaal voor hen de eerste padelbaan van Nederland in Eindhoven werd aangelegd.

REGELS
Padel speel je twee tegen twee op speciale padelbanen. Het veld wordt in tweeën gedeeld door een net, en elke speelhelft bestaat uit twee servicevakken en een achterveld. De spelregels van Padel lijken erg op die van tennis. Het doel is om de tegenstander te beletten om de bal terug te slaan. Het grote verschil met tennis is, naast de ander soort baan, dat de glazen wand en het hekwerk om de baan heen onderdeel zijn van het spel. Zodra de bal de grond heeft geraakt, mag je deze via de muur of het hek spelen. De bal blijft in het spel totdat deze twee keer heeft gestuiterd, in het net eindigt of zonder te stuiteren uit de kooi wordt geslagen. Op deze manier kun je punten halen. De telling van de punten werkt hetzelfde als bij tennis.

PADEL DEVENTER
Deventer kent twee twee verenigingen die het padel ondertussen omarmen: TC Colmschate en Deventer Padel, met in totaal 5 ploegen/teams die padelcompetitie spelen (2 van TCC en 3 teams van Deventer Padel). Zeker met de terugloop van leden bij het traditionele tennis is padel een leuk alternatief. De Deventer padel academy is zelfs gestart met drie padel-instructeurs, gediplomeers door de Nederlandse Padelbond (NPB) en geven ook les op TC Colmschate aan leden van TCC.
De Academie biedt diverse opties om de sport padel te leren kennen of beter te leren spelen, via kennismakingslessen tot cursussen van enkele weken of specifieke themalessen. De academy is gevestigd aan de St. Olafstraat 5B.

Erik van Luttikhuizen