Door: Patrick Kieftenbelt 

Een uur had de Deventer aanhang nodig om alle plekken in het uitvak te vullen. Met 19 bussen toog men richting Enschede. Onderweg op de viaducten hingen vlaggen en stonden er supporters met rookpotten. Het leek wel of Go Ahead Eagles kon promoveren. Drie jaar geleden toen de stoet Deventer supporters richting Doetinchem toog werd hetzelfde effect gerealiseerd.

Eenmaal in het stadion aangekomen klonk het ‘We zingen Eagles Deventer’ al in de Veste. In het stadion waar die middag een echte topper zou worden afgewerkt. In het stadion waar ooit een landskampioenschap gevierd is en in het stadion waar Go Ahead Eagles de vorige editie won maar dat jaar ook degradeerde.

En nu, twee jaar verder, was de Deventer supporter vol goede moed afgereisd naar Enschede. In de wetenschap dat de ploeg er een stuk beter voor staat en het wel eens kon winnen. In de wetenschap ook dat de thuisploeg al een aantal flinke tikken om de oren had gekregen. Het was ook het duel waarin Go Ahead Eagles mag winnen en FC Twente eigenlijk moet winnen.

Het is minuut 46 van de eerste helft als Goliath in Enschede op voorsprong komt. Een helskabaal barst los rechts bovenin het stadion. De rest is stil, muisstil. Na de treffer klinkt direct het rustsignaal. Een hels fluitconcert schalt even boven de Deventer aanhang uit.

In de tweede helft gaat de Grolsch Veste achter Twente staan. Gespannen kijken 1000 aanhangers uit Deventer toe. Helemaal bovenin dat grote stadion zien zij de rood-gele ploeg achteruit gedrukt worden. Nagels bijten, zenuwachtig lachen en af toe 100 roepen als Twente weer eens een bal over het doel jaagt.

Het gebeurd ook op de perstribune waar Dick Schneider plaats nam naast ons. Naast de verslaggevers van Deventer Radio. Die vlak voor rust een keer ontzettend uit de bocht vlogen. Juichend voor de rood-gele club die op voosprong kwam. En in de laatste minuten moesten toezien en vertellen dat Twente toch wel enorme kansen kreeg. Samengeknepen billen, af en toe puffen, steunen en kreunen. Net als die 1000 in het uitvak. Maar telkens weer zien dat Hobie, Jeroen, Jeff en Julian zich voor een bal wierpen. Telkens weer zien, dat het net goed af liep. Go Ahead Eagles is intense beleving, Go Ahead Eagles is fantastisch om te volgen en Go Ahead Eagles is een club waarbij je in één wedstrijd vijf jaar ouder kan worden. Maar overwinningen zoals vanmiddag in Enschede zijn dat allemaal ontzettend waard.