foto: Ronald Hissink

Jeroen Hermkens, Kunstenaar van het Jaar in 2006, deed zijn inspiratie op tijdens een wandeling door de uiterwaarden. Wandelend langs de IJsseloevers werd hij gegrepen door het contrast van de stoere staalconstructies van de Wilhelminabrug met het eeuwenoude profiel van de oude Hanzestad.

 

Het nieuwe IJsselgezicht door Hermkens, foto Deventer Verhaal

Het karaktervolle schilderij heeft Hermkens gemaakt in opdracht van museumorganisatie Deventer Verhaal. “In het kader van de huidige tentoonstelling in Museum De Waag, waarin de IJssel centraal staat, wilden we graag een hedendaags gezicht op Deventer bezien vanaf de rivier. Stad en land komen daar in feite samen en dat beeld wilden we toevoegen,” aldus conservator Anne van Geuns.

 

Uitbreiding van collectie Knecht-Drenth

Geld voor het schilderij is afkomstig uit het fonds van de collectie Knecht-Drenth. Het echtpaar Tijmen Knecht en Hélène M. Drenth legde in de laatste decennia van de twintigste eeuw een collectie aan van meer dan 700 schilderijen, tekeningen en prenten met landschapskunst en stadsgezichten. Deze werden, samen met het fonds voor uitbreiding van de collectie, ongeveer 15 jaar geleden geschonken aan de stad. In overleg met mevrouw Drenth, die samen met haar echtgenoot de collectie aan Deventer schonk, viel de keuze op Jeroen Hermkens voor het nieuwe schilderij.

Over Jeroen Hermkens

Jeroen Hermkens (1960) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht en Atelier lithografique Champfleury te Parijs. Voor zijn grote litho’s ontving hij in 1996 de Nederlandse Grafiekprijs en in 2006 werd hij uitgeroepen tot Nederlands kunstenaar van het jaar. Zijn werken zijn te zien in binnen- en buitenland, met onder meer exposities in Wenen, New York, New Orleans, Beauvais en Brugge. 

De tentoonstelling ‘Deventer, Stad van de IJssel’ is t/m 29 september te zien in Museum De Waag.