Mensen bleven door de coronamaatregelen veel meer thuis dan voorheen. Maar nu de coronamaatregelen langzaamaan worden versoepeld en mensen meer naar buiten gaan, zullen inbrekers hun kans weer gaan grijpen. Om burgers hierop voor te bereiden, besteden het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) gedurende de hele maand juni aandacht aan het delict woninginbraak. 

Dit staat er op het programma: 

Programma juni 

1 juni: 

  • 1e week van juni: het Verbond van Verzekeraars publiceert de inbraakcijfers per gemeente van het afgelopen jaar via de ‘risicomonitor woninginbraken’. 
  • 1 juni: het Politiekeurmerk Veilig Wonen lanceert de ’Veilig Wonen Scan’. Deze online scan geeft burgers in een mum van tijd inzicht in de inbraakwerendheid van hun woning. Kijk voor meer informatie over het Politiekeurmerk op https://www.politiekeurmerk.nl/. 

16 juni: 

  • ‘European Focus Day’. De Europese dag tegen woninginbraak waarin Nederland samen met andere landen optrekt tegen woninginbraak. Activiteiten zijn te vinden op: www.europeanfocusday.nl. 
  • Start van de landelijke overheidscampagne tegen woninginbraken. 
  • Gratis webinar met tips tegen woningbraken. Meer informatie volgt via onze social media kanalen en op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. 

Hele maand: 

  • Veel aandacht voor het aanmelden van burgers bij een (whatsapp)buurtpreventiegroep bij hen in de buurt (www.wabp.nl). 
  • Coördinator woninginbraken bij de landelijke politie, Sybren van der Velden, zal op verzoek van de media de pers te woord staan over het voorkomen van inbraak en slachtofferschap. 
  • Diverse interviews met burgemeester Depla (landelijk ambassadeur woninginbraken). Depla: “We zien het aantal woninginbraken in Nederland de afgelopen jaren dalen en dat is maar goed ook, want een woninginbraak geeft niet alleen materiële schade. Het heeft ook een grote impact op de getroffen bewoners. Gelukkig kan een aantal eenvoudige handelingen er al voor zorgen dat je huis een stuk weerbaarder wordt tegen woninginbraken. Zoals Harm Alarm tipt: Deur op slot, raam dicht, lichtje aan.”