De ideale wissel

“Waarom staat ze er niet in?,“ Ik zie haar boven de rest uittorenen aan de kant. ‘Dat was op voorhand bekend. Ze is staat wissel omdat ze zowel op buiten, midden en op diagonaal ingezet kan worden.’, zegt haar moeder. Het lot van een allrounder. Ik zie dat de dames van Avior in de tweede set beter uit de verf komen. Wanneer ze de 20 in de stand aantikken en de spelverdeelster naar voren draait, wordt er een dubbele wissel toegepast. Waar heb ik dit eerder gezien? Oja, afgelopen zomer bij de Nederlandse volleybal dames op televisie. Heel handig want dan heb je toch weer 3 aanvallers aan het net staan.

Deze keer mag de 14-jarige ideale wissel dan toch het veld betreden en vervult ze haar taak met verve. De ook ingewisselde spelverdeelster weet haar feilloos te vinden en de laatste bal wordt dan ook keihard bijna binnen de 3 ingeslagen. Einde set.

Ik speelde zelf op mijn 15de voor het eerst in dames 1 bij Sparta. We speelden tweede divisie en ik zat vervolgens jarenlang op de bank als wissel. Als ik dan per ongeluk eens werd ingezet dacht ik alleen maar: speel de bal niet op mij! Gelukkig heeft deze ideale wissel daar ogenschijnlijk totaal geen last van. Frivool en vol zelfvertrouwen paradeert ze door het veld.

De tegenstander Trivos uit Wijchen is er niet zomaar eentje. Zij zijn koploper in de derde divisie B. Wat ik zelf erg fantastisch vind aan het vrouwenvolleybal is de omloop bal. En nu heeft Trivos een middenspeelster die deze bal in huis heeft. Avior heeft daar niet echt een antwoord op. Pas in de derde set wordt ze voor de eerste keer afgeblokt.

Een vijfde set moest eraan te pas komen om een besluit te maken wie er deze wedstrijd zou winnen. Onder een goed scorende midden en de juiste service druk van de meest ervaren speelsters van Avior, weten ze de laatste spannende set naar zich toe te trekken. Daar kunnen de mannen van Avior nog een puntje aanzuigen. Hulde dames!

,Ja, dat was een lekkere wedstrijd. We hadden er niks van verwacht en toch hebben we gewonnen!’, aldus de veertienjarige speelster. Snel trekt het volgende wedstrijdshirt weer aan. Want ja, niet alleen voor dames 1 is ze de ideale wissel 😉

Avior D1- Trivos D1 3-2 (13-25, 25-18, 25-16, 17-25, 15-13)

Wie is Mieke Sprenkelder? Geboren op 10 maart 1980. Heeft gevolleybald op eerste en tweede divisie niveau bij Sparta, Devolco ’88, Hevo en SVS. Nu spelend in dames 2 bij Avior