IJstijd! Festival

Het IJstijd! Festival werd georganiseerd door De Scheg i.s.m de KNSB om de schaatssport bij kinderen onder de aandacht te brengen. Geheel kosteloos konden kinderen schaatshelden ontmoeten als Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en de gebroeders Ronald en Michel Mulder. Daarnaast waren er vele activiteiten als stoere selfies maken, snelle races en vette clinics. Maar ook een kidspersconferentie en een zelfs een ‘silent disco’. Ook FISE en Fire Star on Ice kwamen langs om de kinderen de gaafste moves te leren en om een clinic te verzorgen!

IJsselcup 2019 

De zaterdag- en zondagavond stonden in het teken van de Rabo Holland Cup 1/IJsselcup. Een jaarlijks terugkerende serie schaatswedstrijden. Tevens een landelijke selectiewedstrijd voor het World Cup Kwalificatie Toernooi, dat verreden word in het eerste weekend van november. De IJsselcup is dé start van het schaatsseizoen en wordt traditioneel verreden op kunstijsbaan De Scheg in Deventer en is onderdeel van de Rabo Holland Cup 1. Twee opeenvolgende dagen verdienen de schaatsers punten voor alle verreden afstanden op kunstijsbaan De Scheg, waardoor zij zich kunnen kwalificeren voor het World Cup Kwalificatietoernooi. Winnaars van de IJsselcup 2019 zijn Sanneke de Neeling en Tijmen Snel geworden. Tijmen won ook in 2018 de IJsselcup waardoor hij zijn titel prolongeert. 

Zaterdag 19 oktober

Zaterdag 19 oktober werden de 500 en 1.500 meter dames en heren verreden. De 500 meter werd gewonnen door Dai Dai Ntab (heren) en Sanneke de Neeling (dames). De 1500 meter werd gewonnen door Wesley Dijs (heren) en Melissa Wijfje (dames). Sanneke de Neeling reed op de 500 meter in 38.95 het baanrecord van Jorien ter Mors uit de boeken. Melissa Wijfje verbrak haar eigen record op de 1500 meter met een tijd van 1.59.11. 
 
Bekijk alle uitslagen op www.knsboost.nl.   

Zondag 20 oktober

Zondag 20 oktober werden de 1.000 meter  voor dames en heren verreden, de 3.000 meter voor vrouwen en 5.000 meter heren. Opvallend is dat er voor het eerst tijdens de Holland Cup Mass start wedstrijden zijn verreden. Dit is voor zowel de dames als de heren een wedstrijd over 16 ronden. Bij de afgelopen Olympische Spelen in Pyeongchang stond de massastartwedstrijd voor het eerst op het programma. 
 
Uitslagen Mass start 
De eerste keer dat de Mass start werd afgewerkt tijdens de Holland Cup leverde mooie ritten op. Bij de dames won Marijke Groenewoud, op minder dan een halve seconde gevolgd door Francesca Lollobrigida en Elisa Dul. Bij de heren schaatste Daan Besteman zich naar de overwinning en hij bleef hiermee respectievelijk Luc ter Haar en Koen Verweij voor. 
 
Uitslagen 1.000 meter 
De dames gingen rond 18.00 uur van start met de 1.000 meter. Femke Beulling reed de winnende tijd van 1.18.81 waarna Anice Das een tweede en Marijke Groenewoud een derde plaats wisten te bemachtigen. 
 
Tom Kant won de 1.000 meter voor de heren in een tijd van 1.11.79. Janno Botman bemachtigde een tweede plaats, Aron Romeijn schaatste naar een derde plaats. 
 
Uitslagen 3.000 meter 
Met een tijd van 4:13.78 betrad Irene Schouten de hoogste plek op het podium voor de 3.000 meter voor dames. Op de tweede trede stond Roza Blokker. Ineke Dedden mocht de prijs voor de derde plek in ontvangst nemen.  
 
Uitslagen 5.000 meter 
De Holland Cup 1 werd afgesloten met de 5.000 meter voor heren. Op deze slotafstand won Crispijn Ariëns in een tijd van 6.32.21. Robert Bovenhuis legde beslag op de tweede plaats en Bob de Vries schaatste zich naar de derde plaats..  
 
Alle uitslagen 
Bekijk alle uitslagen op www.knsboost.nl.