De IJsselbiënnale is een internationale kunstroute langs de IJssel tussen Doesburg en Kampen, gecombineerd met een rijk gevarieerd activiteitenprogramma in samenwerking met ruim 100 partners uit de IJsselvallei, uit cultuur, waterbeheer, landschapsbeheer, toerisme & recreatie en bedrijfsleven. De eerste editie van de IJsselbiënnale vond plaats in de zomer van 2017 en was zeer succesvol: met ca. 65.000 bezoekers uit het hele land, veel media-aandacht, enthousiaste bezoekers en lovende kunstkritieken. 

Cultuurmanifest toont belang 

Het Cultuurmanifest IJsselbiënnale is ondertekend door de wethouders van 14 gemeenten: Rheden, Doesburg, Bronckhorst, BrummenLochem, Zutphen, Voorst, Deventer, Olst-Wijhe, Epe, HeerdeHattem, Zwolle en Kampen. De IJsselbiënnale verbindt en is van groot belang voor de regio. Vanuit cultuur leidt het tot een versterking van het culturele aanbod en wordt erfgoed beter zichtbaar en beleefbaar. Het economisch belang ligt in het feit dat het bezoek aan de regio wordt vergroot, wat ook leidt tot meer inkomsten. En ook het belang voor de leefbaarheid wordt onderstreept: bewoners worden meer betrokken bij hun leefomgeving, leren de waarden van de IJsselvallei nog beter kennen. Bovendien draagt cultuur bij aan een duurzame instandhouding van voorzieningen.  

Oproep aan provincies Overijssel en Gelderland 

Alle 14 gemeenten droegen actief bij aan de eerste editie van de IJsselbiënnale. En ook voor de komende editie in 2020 is het draagvlak groot. In het kader van de verkiezingen doen zij nu de oproep naar de provincies Overijssel en Gelderland om dit initiatief met een ruimhartige financiële bijdrage te ondersteunen.Op 14 maart wordt hetzelfde manifest aangeboden aan gedeputeerde Josan Meijers van Gelderland, tijdens het Cultuur & Ergoedcongres in Tiel. 

Veel energie in IJsselvallei 

De IJsselbiënnale sluit nauw aan bij de plannen in Overijssel en Gelderland om de beleving en kwaliteit van de IJsselvallei te versterken en zich daarmee te profileren. De IJsselvallei met haar Hanzesteden is een parel op het gebied van natuur en cultuur en onderscheidt zich qua kwaliteit, uitstraling en toegankelijkheid voor de binnen- en buitenlandse bezoeker. Daar dragen initiatieven als de IJsselbiënnale sterk aan bij.