“Doorschuiven doet pijn” zegt Mieke Conijn, directeur van de IJsselbiënnale, zij vindt het pijnlijk dat het project uitgesteld moet worden, net als het hele team:  Het is ongelofelijk en onvoorstelbaar hoe snel de wereld veranderd is. Het is pas 1,5 maand geleden dan we met trots de 25 kunstenaars van de kunstroute en het nieuwe campagnebeeld van de IJsselbiënnale 2020 presenteerden. Het uitstellen heeft grote gevolgen en is ontzettend jammer voor het hele team, de kunstenaars, de vele partners én voor ons publiek. Veel mensen geven vooral ook in deze tijd aan erg uit te kijken naar de kunstroute deze zomer. Landschap en kunst bieden beide immers troost en hoop en dat hebben we nu meer dan ooit nodig. Maar vanzelfsprekend zijn gezondheid en veiligheid vele malen belangrijker. Dus we hebben samen met onze partners geconcludeerd dat uitstel noodzakelijk is. Gelukkig zien we veel begrip bij de financiers en verwachten we volgend jaar alsnog een prachtig programma te kunnen realiseren.” Aldus Mieke Conijn.

Zomer 2020 wèl alternatief project

Hoewel uitstel van de IJsselbiënnale dus noodzakelijk is, ziet het team juist nu, in deze onzekere tijd, het belang van kunst en cultuur. Daarom biedt de organsiatie van de IJsselbiënnale een bescheiden alternatief project, samen met hun partners en cultuurmakers. Hoe dat project er precies uit komt te zien, hangt af van de geldende maatregelen en hoe deze zich ontwikkelen de komende tijd.
Uitgangspunten zijn kunst en landschap, troost en hoop. De afgelopen tijd zijn er veel ideeën besproken via digitale overleggen vanuit huis. Via de website, nieuwsbrief en sociale media houdt de organisatie van de IJsselbiënnale iedereen op de hoogte van de uiteindelijke vorm en plannen.