Zingen over de Zandweerd is een van de drie Wijksafari’s georganiseerd door Kunstcircuit Deventer en daarmee onderdeel van het Kom Erbij festival. Met de Wijksafari’s wil kunstcircuit doormiddel van kunst en cultuur meer verbinding binnen de wijken bewerkstelligen.  

Het drietal, Jos, Cleo en Tom hebben de afgelopen weken verhalen uit de Zandweerd opgehaald bij een flink aantal bewoners. Van jong tot oud is bevraagd over hun belevenissen in de wijk. Met deze verhalen als leidraad hebben de muzikanten vervolgens een heuse rockopera gemaakt, die zij op deze druilerige zondag in première laten gaan.  

Het stuk gaat over alle thema’s die de wijk hebben gemaakt tot wat hij is. Van de twee grote branden die de wijk tekende (de aanstichtsters van een van de branden was aanwezig) tot de Europese kampioenschappen schaatsen op de unieke kunstijsbaan. Alle historie passeert de revue.  

Opzij van Herman van Veen luidt de haast die in onze maatschappij is gekomen in en het kleine café aan de haven gaat ook over café de platvoet. Maar de echte klapper en tevens afsluiter  is ‘Iedereen is van de Zandweerd en de Zanweerd is van iedereen’ die het pubkiek luidkeels meezingt.  

Na afloop praten de bezoekers en de muzikanten nog uitgebreid verder over de wijk en worden er nog meer herinneringen opgehaald en gedeeld. De muzikanten spelen het stuk later deze week ook nog in verzorgingshuis St Jurrien, ook gelegen in de Zandweerd. 

De rockopera is via deze link terug te kijken https://youtu.be/wxOrDYrmYbw