De eerste minuten was het nog zoeken voor het team van Stegeman die fel coachte vanaf de zijkant. Zijn spel-idee werd na een zestal minuten zichtbaar toen de ploeg dit zelf herstelde op het veld. Het stond beter, men voelde zich beter en voorzichtig rolden de aanvallen over de strakke grasmat aan de andere kant van de IJssel.

De speldenprikjes waren van Bakx en Navratil, grote kansen via Stans en Andrade maar de ruststand bleef 0-0. Wel overheerste er veel positivisme, temeer Excelsior weinig te vertellen had en de Eagles karaktervol de baas bleven. Dat was ook in het tweede deel en wederom bleef die ultieme beloning, de treffer, uit.

Navratil was er dicht bij maar dat Stevens een betrouwbare sluitpost is weten we nog erg goed van afgelopen seizoen. Halverwege de tweede helft wisselde Stegeman alle tien veldspelers. Dit kwam, voor de wedstrijd, goed uit, want er waren vlak daarvoor twee opstootjes vanuit geïrriteerde Excelsior spelers.

Diezelfde spelers dachten het overwicht over te kunnen nemen, maar ook de ‘tweede garnituur’ pakte al snel het initiatief wat bijna in een doelpunt uitmondde. Beukema zag zijn inzet van de lijn gehaald worden. De enige keer dat Eagles doelman Spenkelink in actie moest komen was negen minuten voor tijd.

Tevredenheid alom, opluchting vooral bij de achterban. Na ruim twee weken training en onbetekenende oefenpotjes, zagen ze hun team opgewassen zijn tegen een eredivisionist. Excelsior werd tactisch goed bespeeld door onder meer snel vast te zetten. Daarnaast was er bij balverlies altijd het karakter om het speeltuig weer op te willen eisen.

Nu het belangrijkste aspect nog, de doelpunten. Die moeten gaan komen van de Hagenees Thomas Verheydt die eerder deze week werd aangetrokken. De bonkige spits kent een trainingsachterstand en bleef vandaag aan de zijkant.

Erik van Luttikhuizen interviewde na afloop van het duel oud Excelsior speler Jeff Stans en de mogelijke nieuwe aanvoerder Jeroen Veldmate.