De jury vond het een ‘prachtig staaltje Hollandse Delta met veiligheid binnen een integrale gebiedsaanpak’. Witteveen+Bos heeft ook een actieve bijdrage geleverd aan het andere genomineerde project, wat de eerste biobased composietbrug in Ritsumasyl.

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld bevindt zich tussen de dorpen Veessen en Wapenveld in de Gelderse gemeente Heerde, de geul is geopend in februari 2017. Het is verwacht dat de kleppen van de inlaat eens in de honderd jaar maar hoeven te worden opengezet, de betere doorstroming van het rivierwater verlaagt de kans op overstromingen. De geul is goed aangelegd dat de natuurlijke en agrarische functies van het gebied behouden zijn gebleven en zelfs versterkt worden.

De jury meldde: ‘Hier komt alles samen: klimaatadaptatie, natuurwaarde, verbeterde omstandigheden voor de boeren en een belevingswaarde door nieuwe recreatiemogelijkheden toe te voegen.’ Volgens de jury is dit het resultaat wanneer een interdisciplinair team van architecten, landschapsarchitecten en ingenieurs gaan samenwerken; een oplossing die doet waarvoor het ontworpen is – hoogwater beheersen – maar die ook mooi opgaat in de omgeving. Hier geldt 1+1=3; iedere betrokkene in de omgeving gaat erop vooruit!’

 

De uitvoering van het project zou in 2019 moeten afgerond zijn. Verschillende teams hebben meegewerkt aan het project, het is aangenomen door de Combinatie IJsselweide, een consortium van Boskalis en Van Hattem en BlankevoortVolker Infra Design was verantwoordelijk voor het ontwerp. Witteveen+Bos en Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten hebben Volker Infra Design ondersteund tijdens de ontwerpfase.