RIJSSEN-HOLTEN

De SGP lijkt de grootse partij daar te gaan worden met zeven zetels, evenveel als ze in 2014 behaalden. De Christen Unie heeft een zetel extra verworven en staat voorlopig op vijf. Het CDA moest er juist één inleveren en staat nu op vier, evenals het ‘Gemeente Belang’ bij onze oosterburen. De VVD wint er een zetel en stijgt naar drie, die zetel leek van de PvdA die daarmee, evenals D’66, op één zetel lijkt uit te komen.

RAALTE

Bij onze noorderburen is het Gemeente Belang ook de grootste partij. In de voorlopige uitslagen komen zij op zeven zetels in de raad. Het CDA levert een zetel in en staat nu op zes, terwijl ‘Burgerbelangen’ als nieuwelingen vier zetels lijkt te bemachtigen. ‘Lokaal Alternatief’ behoudt er twee terwijl Groen Links, D’66 en PvdA allen op één zetel lijken uit te komen.

LOCHEM

Bij onze zuiderburen was ‘Gemeentebelangen’ de grote winnaar en staat voorlopig op zes zetels. De VVD en GroenLinks gebroederlijk beiden op vier, terwijl PvdA er drie heeft. Evenals het CDA, terwijl ze er vier jaar geleden eentje meer hadden bemachtigd. D’66 staat voorlopig op één zetel en ‘Meedenken met Lochem’ sluit de rij met één zetel.

VOORST

In het aangrenzende Voorst is ‘Gemeentebelangen’ veruit het populairst gisteren in de stemhokjes; het behaalde maar liefst negen zetels in de voorlopige einduitslag. ‘VVD-Liberaal 2000’ start hun politieke carrière direct met vier zetels, die lijken allen afkomstig te zijn van de kleine partijen. Ook CDA moest zetels inleveren en komt nu op twee, evenveel als de samenwerking ‘PvdA-GroenLinks’. De nieuwe partij ‘Lijst Arend Jansen lijkt een zetel te hebben bemachtigd voor de komende vier jaar in Voorst.

OLST-WIJHE

Ten noorden van Deventer leverden PvdA en D’66 fors in, zij komen nu op twee zetels. De grote winnaars lijken daar ‘Gemeente Belang Olst-Wijhe’ en het CDA die in de voorlopige uitslagen beiden op vier zetels lijken uitgekomen. GroenLinks had de afgelopen jaren geen zetel bij onze noorderburen en veroverden er gisteren twee voor de raad.

APELDOORN

Een korte blik op de voorlopige uitslagen in Apeldoorn levert een verrassing op. Geen lokale partij als grootste maar de VVD met zes zetels. ‘Leefbaar Apeldoorn’ was één van de grote winnaars, ze behaalden vijf zetels terwijl ze er voorheen nog maar drie hadden. Het CDA behield zijn vijf ‘stoelen’. D’66 is de grote verliezer in het dorp Apeldoorn, met vier zetels zijn ze er maarliefst drie kwijt! ChristenUnie heeft er ook vier, GroenLinks en de 50Plus partij drie. Twee zetels lijken er weggelegd te zijn voor respectievelijk PvdA, SP, SGD en PVVD. ‘Gemeentebelangen’ bleef steken op één zetel.

ZUTPHEN

Tenslotte Hanzestad Zutphen, daar lijkt GroenLinks de absolute winnaar, de eerste tellingen wijzen er op dat ze van drie naar vijf zetels groeien en daarmee de grootste partij gaan worden in Zutphen. Ze blijven daarmee SP, PvdA en ‘Burgerbelang Zutphen-Warnsveld’ voor die ieders vier zetels lijken te hebben behaald. D’66 en VVD hebben er drie en CDA evenals de lokale ‘Stadspartij’ twee. ChristenUnie en ‘Bewust ZW’ hebben uit de voorlopige tellingen één zetel binnengehaald.