Spullen van buiten, niet mee naar de leefomgeving  

De jas en schoenen waarmee u naar buiten bent geweest kunnen zonder dat u het door heeft bacteriën meenemen. Het is goed om ze niet mee te nemen naar de leefomgeving en vaker te wassen. Probeer ook vaker via de voordeur te gaan, dan laat u automatische de jas en schoenen in een aparte omgeving. Na binnenkomst is het goed om direct de handen te wassen, u kunt ook desinfecteergel in de buurt van de ingang plaatsen.   

Dagelijkse reiniging contactoppervlakten  

Welke oppervlakten worden dagelijks door verschillende handen aangeraakt? Denk bijvoorbeeld aan, deurklinken, trapleuningen, schakelaars, sanitair en koffiezetapparaten. Deze contactplekken kunt u dagelijks reinigen: 

  1. Begin met een microvezel doek en een sopje om vuil te verwijderen.  
  1. Om bacteriën te doden neemt u de oppervlakte af met een papieren doek en desinfecterende spray met 60% tot 80 % alcohol. Laat producten ongeveer 2 minuten intrekken voordat u afneemt. 
  1. Gebruik verdunde bleek en een papieren doek om bacteriën van oppervlakten te verwijderen. Let op: bleek kunt niet op elke oppervlakte gebruiken. Hou 3 theelepels bleek per halve liter water aan.  

Reminders bij contactoppervlakten 

Hang in de buurt van contactoppervlakten ‘reminders’ op om na gebruik de handen te wassen. Zorg voor tissues en desinfecterende handgel op alle werkplekken en eventueel bij contactoppervlakten.  

Handen drogen 

Zorg dat materialen om handen aan te drogen eenmalig worden gebruikt; een keukenrol, een schoon papieren handdoekje of warme lucht is hiervoor geschikt. 

Telefoon regelmatig reinigen 

Smartphones zijn een broeiplek van bacteriën. Deze kunt u regelmatig schoonmakenUw telefoonhoes kunt u laten weken in een warm sopje voor ongeveer 10 minuten en daarna afnemen met een papieren doek. De telefoon kunt u reinigen melensdoekjes (70% alcohol) en vervolgens drogen met een schone papieren doek  

Vergeet niet reinigingsspullen schoon te houden 

Reinig en droog de spullen die voor het schoonmaken gebruikt worden, denk aan: prullenbakken, tissueboxen, schoonmaak- en theedoeken. Gebruikt u microvezel doekjes om schoon te maken? Dan is het goed om verschillende kleuren te gebruiken voor verschillende gebieden 

Wassen op een hoge temperatuur 

Was servies en bestek op hoge temperatuur om bacteriën te doden. Dit kan op minimaal 60 graden, bij voorkeur in de vaatwasser. Schoonmaak- en theedoeken raden we aan om dagelijks op 90 graden te wassen