Ondernemer in hart en nieren
Elio Talamini is ondernemer in hart en nieren. Hij is geboren in Gent in 1926 en kwam jaren later naar Nederland, zijn opa kwam in 1932 naar Deventer om een ijssalon te beginnen. Er kwamen steeds meer ijssalons bij en inmiddels is Talamini een begrip dat niet meer weg te denken is.

Elio Talamini is inmiddels 93 jaar, maar het gaat nog steeds goed met hem. ‘Het gaat goed, alleen de botten die kraken zo nu en dan, maar dat is dan de leeftijd’, grapt hij. ‘Ik ben onsterfelijk, omdat ik elke dag ijs eet’. Is een bekende zin die hij al jaren zegt.

Binnen
‘Ik durf niet naar buiten of naar de winkel, want daar komen veel klanten en die moeten dan een bepaalde afstand houden.’’ vertelt Talamini. ‘Ik wil niet dat ze bang zijn dat ze corona van mij krijgen want dat heb ik niet.’ De prominente Deventenaar woont boven de ijssalon in hartje Deventer en zit hele dagen binnen vanwege het coronavirus.

Hij kan nu ook niet echt in de zaak zijn. Zijn kinderen runnen nu de ijssalons, maar Elio Talamini is er nog nauw bij betrokken. Hij woont er namelijk boven en het is nog deel van hem. ‘Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen, mijn vrouw is helaas overleden en mijn kinderen hebben het van mijn vrouw geërfd.’’ begint hij. ‘Maar het grootste deel is van mij, ik vind het juist leuk dat ik mij bezig kan houden.’

Op de vraag hoe hij fit blijft in deze tijd antwoordt hij: ‘De fysiotherapeut komt twee keer in de week naar mij toe. Dat doet mij heel goed, hij weet precies wat er aan de hand is en hoe hij mij moet behandelen.’ Vaak maakt Talamini gebruikt van de FysioFiets (zie onderstaande video).

Ijssalon
Ook de bekende ijssalon ‘Talamini’ heeft te maken met de gevolgen van het corona virus. Alhoewel zij niet failliet zullen gaan, besloten zij wel op 15 maart om de zaken in Deventer en Zwolle te sluiten. Het was die dag daarvoor zo druk dat Pietro Talamini, de zoon van Elio Talamini, niet af wilde wachten op wat de regering te zeggen had.

Kort daarna kregen ze te horen van de branchevereniging en Horeca Nederland dat de bekendste en grootste ijssalon van Deventer wel ijs mocht verkopen, maar dat mensen er niet mogen zitten. Daarom kwam er een afhaalloket waar genoeg afstand gehouden moet worden van elkaar, alleen gepind kan worden en waar de richtlijnen van het RIVM streng gevolgd worden.