Hee Marnix! Je bent momenteel maatschappelijk actief. Wat voor werk doe je?

Ik ben ambulant begeleider van jongeren die enige hulp nodig hebben om goed te functioneren in de maatschappij. Deze problemen kunnen komen door een stoornis of doordat ze geen goede opvoeding hebben gehad. De jongeren hebben allemaal wel talent en om deze tot uiting te laten komen hebben ze enige hulp nodig in de vorm van begeleiding op school, werk, stage of in de thuissituatie.

Veel oud voetballers spreken van het zwarte gat waar zij na hun carrière invallen. Was dit bij jou ook het geval?

Dit was bij mij niet het geval. Ik ben direct actief op zoek gegaan om uit te zoeken wat ik leuk zou vinden om na mijn voetbalcarrière te gaan doen. Ik heb meerdere stages gelopen en veel gesprekken gevoerd. Hierdoor ben ik er achter gekomen dat ik werken in de zorg met jongeren leuk vind. Ik ben ook de HBO-studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening begonnen. Ik ben nu halverwege het eerste jaar.

Je besloot om na je profloopbaan aan de slag te gaan bij VV Veendam. Wat zijn jullie sportieve ambities?

Ik ben bij Veendam gaan voetballen omdat ik niet meer de druk wilde voelen om te moeten presteren. En ik heb de charme van het amateurvoetbal natuurlijk gemist doordat ik vanaf mijn 15e in het betaalde voetbal actief ben. Tevens ging Angelo Cijntje bij Veendam voetballen. Ik speel nu voor het 3e jaar bij Veendam in de 3e klasse van het zondag voetbal en we hebben vorig jaar nacompetitie gespeeld. Dit is voor dit jaar ook weer het doel en wellicht kunnen we voor het kampioenschap gaan.

Heb je nog ambities om in het profvoetbal als trainer aan de slag te gaan? Op dit moment heb ik geen ambities om trainer te worden.
Je hebt een aantal prachtige jaren in Deventer gehad. Wat was voor jou het absolute hoogtepunt? Ik heb natuurlijk een geweldige tijd gehad bij Go Ahead. De manier waarop het publiek mij altijd gewaardeerd heeft, gaf mij een speciaal gevoel. Vooral toen we in de eredivisie actief waren. Mijn absolute hoogtepunt was de promotie na 17 jaar naar de eredivisie en mijn doelpunt met een oog dat rondom gehecht was in de laatste minuut tegen Feyenoord.

Heb je nog contact met mensen van die tijd?

Ik heb af en toe nog wel contact met mensen van de club. Het meeste contact heb ik met Michel Boerebach. Ik kan wel zeggen dat hij een vriend van me geworden is.

Je hebt ook een degradatie meegemaakt in je periode bij Go Ahead. Wat ging er mis dat jaar?

Het liep niet meer zoals in het eerste jaar in de eredivisie. Er waren een paar bepalende jongens vertrokken en de toenmalige trainer kon er geen hecht team van maken. Dan worden er in de winterstop paniekaankopen gedaan en dat bleek geen verbetering.

Je vertrok vervolgens naar FC Emmen. Maar was je achteraf niet liever in Deventer gebleven? Of was dat vanuit de club geen optie?

Ik vertrok naar Emmen omdat Go Ahead niet verder met mij wilde. Ik had nog wel het gevoel dat ik wat kon betekenen voor Go Ahead in de Jupiler League maar dan zou ik mijn 5e contractjaar ingaan en zou ik daarna recht hebben op een vergoeding en dat werd Go Ahead te duur. Tevens haalde ik niet mijn niveau van het eerste jaar in de eredivisie dus kon ik het besluit van de club wel begrijpen.

Je besloot om in 2016 te stoppen met profvoetbal. Was dat een bewuste keuze of was je liever nog doorgegaan?

Dit was een bewuste keuze omdat ik mentaal ‘klaar’ was met het spelen van betaald voetbal. Emmen deed mij nog wel een contract aanbieding maar dat was voor mij niet toereikend en ik wilde mij richten op mijn maatschappelijke carrière.

Heb je denk je alles uit je loopbaan gehaald?

In het begin van mijn carrière vind ik niet dat ik alles uit mijn carrière heb gehaald omdat ik te makkelijk was voor mezelf en ik niet goed doorhad wat het nu inhield om profvoetballer te zijn. Ik vond het wel ok bij Veendam. Ik had geen ambitie om hoger te spelen totdat mijn ogen werden geopend door een gesprek met Joop Gall. Mede daardoor maakte ik een transfer naar FC Groningen. De laatste jaren van mijn carrière heb ik er wel alles uitgehaald. Mede door het werken bij Go Ahead met Erik ten Hag heb ik geleerd wat je ervoor moet doen om het maximale uit je kwaliteiten te halen.

Volg je Go Ahead nog op de voet?

Ik kijk nog elke week naar de uitslag van Go Ahead ondanks dat er bijna geen jongens meer voetballen waar ik mee heb gespeeld. Af en toe kom ik nog wel eens een wedstrijd kijken in de Adelaarshorst maar het is dan ook niet om de hoek bij mij.

Wat vind je van de huidige prestaties van het team?

Ik vind de prestaties opvallend goed na het dramatische vorig jaar. Er staat denk ik een goede trainer voor de groep die er een eenheid van maakt en daardoor zijn ze moeilijk te verslaan.

Zien we je snel ergens als hoofdtrainer langs het veld staan of ergens als jeugdtrainer in het profvoetbal?

Nee denk het niet!

Milan Keskin ging ook onder meer in gesprek met Koen Brack en Demy De Zeeuw.