Milan Keskin

Hee Koen! Hoe is het in Italië? Wat doe je zoal? 

Ciao! Alles goed hier. Geniet elke dag van het Italiaanse leven.

Ik speel zelf nog in de Eccellenza, dat is het hoogste regionale niveau in Italië als semi-prof. Daarnaast vertegenwoordig ik Skills Ball (www.skillsball.nl) in Italië, organiseer ik trainingskampen voor voetbalteams in Italië met Go Calcio (www.gocalcio.nl) en ben ik het aanspreekpunt voor Govilla (www.govilla.nl) voor Zuid-Italië en de eilanden.

Daarnaast ben ik de basis aan het leggen voor een eigen educatieve business in Italië om jongeren te helpen zelf het leven te creëren waar ze van dromen. Lekker druk dus, maar het is allemaal goed te organiseren, omdat alle activiteiten andere periodes betreffen.

Je hebt deze winter een transfer gemaakt naar Sora. Waarom precies?

Klopt, ik ben in december tijdens de transferperiode voor de niet professionele divisies van Cassino in de Serie-D overgestapt naar Sora. Bij Cassino klikte het niet en ik heb bewust deze stap genomen en andere Serie-D teams afgeslagen, om ook meer tijd te hebben voor mijn andere activiteiten. Sora is een grote club dat altijd uitkwam in de Serie-C, maar is door wanbeleid failliet gegaan. Het huidige bestuur met allemaal lokale ondernemers probeert op een gedegen manier weer terug te komen naar het niveau waar ze horen.

Hoe is het voetbal in Italië?

Voetbal in Italië is religie. Het is geweldig hoe men hier voetbal beleeft. Het is heel anders dan in Nederland, omdat het resultaat voorop staat en het mooie voetballen daarna komt. Dit is wel aan het veranderen gelukkig. Wel wordt er heel veel getraind op tactiek en is het soms te veel een schaakspelletje.

Waar valt de Serie D mee te vergelijken? 

Ik krijg deze vraag vaak en het is heel moeilijk om daar een antwoord op te geven. De hele opvatting is anders en zoals eerder gezegd staat het resultaat voorop, terwijl in Nederland toch vaak het goede voetbal voorop staat. De Serie-D is officieel een semi-professionele competitie, maar het merendeel is full-prof, er wordt 6 keer getraind en op zondag gespeeld.

Wij zien altijd de mooie ouderwets Italiaanse stadions voorbij komen. Is het voetbal echt daar zo romantisch of is dat puur de buitenkant? 

Oude stadions kom je zeker vaak tegen inclusief betonrot….haha!

Ik heb in hele mooie oude stadions gespeeld waar je wanneer je binnenloopt echt traditie en historie opsnuift. Het mooiste is dat wanneer het regent er tonnen en emmers in de kleedkamer staan om de druppels op te vangen. Wat ik wel heerlijk vind is dat wanneer je de kleedkamer binnenloopt van een oud stadion er nog de ouderwetse lucht van Kamfer olie hangt, genieten!

Je bent inmiddels 37 maar valt het voetballen fysiek nog een beetje vol te houden? 

Ja uitstekend, ik voel me goed, ben top fit en kan nog goed mee. Het ritme ligt wel lager dan wat ik gewend was in Nederland, maar er wordt hard getraind. Ik heb altijd goed voor mezelf gezorgd, voor mijn beroep geleefd en bepaal nu aan het einde van het seizoen of ik nog door wil. Ik verwacht zeker hierna nog een seizoen te spelen, zeker omdat ik elke dag geniet van op het veld staan.

Je woont nu al een lange tijd in Italië, zie je jezelf ooit nog terugkeren naar Nederland? 

Nee. Ik heb het leven gevonden wat bij mij past, kan me inmiddels Italiaan noemen en ben bang dat me dat ook mijn huwelijk gaat kosten.… haha!

Volg je, als echte Deventenaar, Go Ahead Eagles nog? 

Absoluut! Vind het ook mooi dat John Stegeman het zo goed doet. Heb mijn debuut gemaakt voor de Eagles met Johnny in de spits en ik viel in achter hem voor Kruzen in de uitwedstrijd tegen Den Haag, daarna hebben we samen nog bij Cambuur gespeeld. Het doet me ook goed om oud teamgenoten te zien in de jeugdopleiding zoals Jan Kromkamp, Resit Schuurman en Ugur Yildirim en natuurlijk Henkie Veenstra die al grensrechter was toen ik in de C’tjes speelde!

Wat vind je van het huidige seizoen? 

Het is niet altijd makkelijk om alles bij te houden, maar ik probeer het wel zo veel mogelijk. Ze doen het gewoon heel goed in een zware competitie. Halverwege het seizoen boven Sparta, Twente en Roda JC staan is gewoon heel knap.

Zie je jezelf ooit nog in een andere rol als voetballer terugkeren bij Kowet? 

Nee. Zoals het er nu naar uitziet kom ik niet meer terug naar Nederland, al kan ik natuurlijk wel talent gaan scouten in Italië 😉

Ben je überhaupt van plan om in het voetbal te blijven?

Ik ga hoogstwaarschijnlijk mijn trainerscursus doen komende zomer hier in Italië, al zie ik mijzelf niet als hoofdtrainer. Ik denk zelf dat assistent-trainer beter bij mij past of een rol als technisch directeur.

Zien wij jou 3 mei op de brink staan om de promotie te vieren? 🙂 

Dat zou mooi zijn, maar dan heb ik zelf nog competitieverplichtingen. Wie weet sta ik ik dan wel op het stadsplein of “La Piazza” met een biertje in mijn hand om de promotie van Sora te vieren.

 

Koen Brack

De 37-jarige Deventenaar begon zijn profloopbaan bij Go Ahead Eagles en speelde in totaal vijf seizoenen in de hoofdmacht. Via Cambuur en Austria Kärnten vertrekt Koen Brack in 2011 naar Italië. Inmiddels speelt de verdediger voor Sora in de Serie D.