Hee Demy! Veel oud-voetballers spreken wel eens over het zwarte gat waar zij invallen na hun carrière. Dat is volgens mij bij jou niet het geval hè?

Nee, toen ik nog voetbalde was ik al bezig met ondernemen. Op een gegeven moment moest ik voor mijzelf en mijn gezin de keuze maken: ga ik door en gaan we weer verhuizen of ga ik vol voor een hele andere carrière. Uiteindelijk kan je nu zeggen dat dat een goede keuze is geweest.

Hoe zijn jullie eigenlijk op het idee van BALR gekomen?

Ik was altijd al veel met fashion en lifestyle en natuurlijk voetbal bezig. Balr, Wannahaves en 433 zijn eigenlijk mijn leven in drie bedrijven. Balr is heel erg fashion gericht met eigen producten. Vroeger had ik altijd al idee van ondernemer worden en een eigen winkel hebben. In Moskou begon het idee steeds meer vorm te krijgen in de vorm van Balr.

Wat zijn jouw werkzaamheden aan het merk?

Ik design samen met mijn team alle producten, ik maak veel connecties met merken en personen om een samenwerking op te zetten en met mijn twee partners bepalen we welke richting we aan welke bedrijf moeten geven. Of als een product niet goed verkoopt beslissen we die in opruiming te doen of naar outlet te brengen. Als ondernemer zijn er zoveel dingen elke dag te doen dat ik nog veel meer doe.

Ooit verwacht dat het zo’n succes zou worden?

Wel verwacht dat het een succes zou worden maar niet zo snel en op zo’n grote schaal al. We hebben een goed team dat 24/7 er mee bezig is dat is bepalend voor het succes.

Wist je tijdens je loopbaan al dat je waarschijnlijk niet in het wereldje zou blijven hangen na je carrière?

Ja, ik had al heel snel door dat het veel voetballers in het voetbalwereldje blijven hangen omdat ze nooit verder hebben gekeken tijdens hun carrière. Overal waar ik speelde deed ik veel contacten op. Moet er niet aan denken dat je hele leven zo erg volgens een schema hebt geleefd. Vervolgens ben je klaar en stap je maand later weer in dat oude leventje. Ik zou voetballers die stoppen adviseren om een jaar lang vrij te nemen om te reizen en leuke dingen te gaan doen.

Je hebt natuurlijk een prachtige voetballoopbaan gehad met wellicht als hoogte- maar misschien ook wel dieptepunt het WK in 2010. Hoe kijk je 9 jaar na dato terug op Zuid-Afrika?

Als hoogte en diepte punt inderdaad. Die laatste week in Zuid Afrika heeft zoveel dingen gebracht. Mooie momenten maar ook vervelende. Halve finale spelen is een droom geweest en wereldkampioen worden was de allerstoutste droom. We waren er heel dichtbij en als je dan verliest is dat heel zuur. Mentaal was het ook heel zwaar die periode daarna. Maar als ik nu terug kijk heb ik een hele mooie carrière gehad. Prachtige duels gespeeld en mooie goals gemaakt. Enige wat ik echt nog mis en dat knaagt toch een beetje is dat ik nooit een officiële interland goal heb gemaakt.

In de halve finale kreeg je een flinke trap van Caceres waardoor je de finale moest missen. Kan me voorstellen dat je behoorlijk kwaad was op dat moment. Wat wellicht je absolute hoogtepunt in je carrière had moeten worden, viel in duigen. Hoe ging je hier mee om?

Het was heel zwaar. De periode daarna ik voelde me lichamelijk heel slecht omdat heel mijn mond vol met infecties zat. Ik kon me slecht concentreren en werd bang in duels. Daarnaast vele tandartsen bezocht in Duitsland en hersenscans laten maken omdat ik voelde dat er iets niet klopte in mijn hoofd. Nu negen jaar later is alles weer oke maar als die blessure niet was gebeurd, had ik denk ik meer uit mijn carrière kunnen halen.

Je begon je loopbaan bij Go Ahead. Wat kan je nog herinneren van die tijd?

Elke dag in het busje naar de club, Gert Jan en Janny maar ook vele andere mensen en plekken. Bij Go Ahead heb ik mijn hele jeugd gevoetbald dus het is echt iets wat mij gevormd heeft tot wat ik nu ben. Heel veel wedstrijden gespeeld in alle elftallen, tot aan eerste elftal aan toe. Mijn eerste echte jaar dat door zou gaan breken in eerste elftal brak ik al in eerste wedstrijd mijn been. Gelukkig is het daarna wel goed gekomen.

Heb je nog contact met mensen van die tijd?

Nee, niet echt heel soms spreek ik Adrie Steenbergen nog, maar vanuit voetbal hou je amper vrienden over.

Volg je de club nog? Zo ja, wat vind je van de huidige prestaties?

Jaa, ik kijk altijd nog wat ze doen elke week, en vind het erg knap hoe ze presteren. John Stegeman heb ik nog mee gespeeld bij Go Ahead en hij lijkt mij een hele goede trainer die nog een mooie carrière voor zich heeft.

Bron: ©AP

Bij AZ werd je kampioen van de Eredivisie onder leiding van Van Gaal. Wat was dat voor een jaar?

We waren oppermatig vanaf het begin, dat gevoel wat we als team toen hadden dat heb ik nooit meer ergens gevoelt. We wisten vooraf al dat gevoel dat we gingen winnen alleen nog niet met hoeveel. Alles klopte gewoon. Hoe we voetbalden. We waren allemaal vrij in ons hoofd en in manier van spelen.

Je loopbaan kwam in 2015 abrupt ten einde. Was dit een bewuste keuze of kwam die sportieve uitdaging waar je op hoopte maar niet voorbij?

Een bewuste keuze. Ik had er geen plezier meer in, enige waar ik nog voor open stond was een avontuur in Amerika of woestijn. Maar uiteindelijk werd ik steeds meer kieskeurig ook omdat ik net vader was geworden en de zaken steeds beter gingen moest ik op een gegeven moment wel de knoop doorhakken.

Er gingen toentertijd ook geruchten dat je terug zou keren bij Go Ahead. Of was dat geen optie?

Jaa, ik heb wel even contact gehad mer Adrie maar dat werd uiteindelijk nooit echt heel serieus, en ik hou zelf niet zo van om terug te kijken of om op plekken terug te komen. Vandaar dat de keuze toen naar NAC ging, helaas pakte dat niet helemaal zo uit als dat ik dacht. Maar ondanks degradatie had ik nog wel lekker gevoetbald en laten zien dat ik het niet verleerd was.

Zien wij jou ooit nog als (jeugd)trainer langs het veld of heb je echt je roeping gevonden?

Nee mij zie je nooit als trainer haha ik ga andere leuke dingen doen.

Demy De Zeeuw

De Apeldoorner doorliep de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. Na zijn tijd in Deventer speelde De Zeeuw voor AZ, Ajax, Spartak Moskou, Anderlecht en NAC Breda. De inmiddels 35-jarige De Zeeuw heeft 27 interlands achter zijn naam staan waaronder de halve finale van het WK in Zuid-Afrika. De oud-Eagle is mede-oprichter van 433, Balr en Wannahaves met onder meer Eljero Elia en Gregory van der Wiel.

Milan Keskin ging ook onder meer in gesprek met Koen Brack. Dat interview willen terug lezen? Klik dan hier!

Milan Keskin