Herbert Roerdink, als algemeen en traumachirurg werkzaam op de afdeling heelkunde van het Deventer Ziekenhuis, maakt samen met vier van zijn collega’s deel uit van de Medical Board. Een samenwerkingsverband met Go Ahead Eagles dat een kleine twee jaar geleden van start ging. De dienst adviseert en steunt de medische staf van Go Ahead Eagles bij medisch-specialistische problemen en zware blessures, zoals botbreuken, chronische overbelasting en voorste kruisbandletsel. “Zo’n kruisbandblessure kan iemand z’n carrière kosten”, weet Roerdink. “Je kunt bijna een jaar niet voetballen en moet lang revalideren. Terwijl de uitkomst onzeker is. Maar meestal komt het goed.”

De Medical Board bestaat verder uit een orthopedisch chirurg, een cardioloog, een kno-arts en een radioloog. Roerdink rept van een samenwerking waarvan zowel Go Ahead Eagles als het Deventer Ziekenhuis profiteert. “Het is zeker een win-winsituatie. Als bijvoorbeeld sportfysiotherapeut Nick van der Horst van Go Ahead Eagles wil discussiëren over bijvoorbeeld trainingsopbouw of het voorkomen van blessures, zijn wij sparringpartner. De lijnen zijn kort. Op mijn beurt bel ik Nick weleens als ik in het ziekenhuis met een hoofdklassevoetballer te maken heb: wanneer denk je dat hij weer kan spelen? Want dat wil een geblesseerde voetballer altijd direct weten.”

Bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis liet vorig jaar optekenen dat de samenwerking positief is voor iedere inwoner van Deventer. “We bevorderen de gezondheid van de gemeenschap”, zegt Roerdink. “Een heel mooi voorbeeld hiervan is het sportmedisch symposium over geneeskunde en sportblessures in De Adelaarshorst met deskundigen uit het hele land op 23 april. Een bovenregionaal evenement, waarin Go Ahead Eagles en het Deventer Ziekenhuis samen optrekken in de organisatie.”

Roerdink hoopt de samenwerking te intensiveren. “Het is een voorrecht om zware blessures van professioneel voetballers te mogen behandelen en dat topsporters je daarvoor het vertrouwen geven. En dat hebben we nog niet beschaamd. We hebben een aantal zware blessures met succes operatief behandeld. Het ziekenhuis is dankzij Go Ahead Eagles ook lid geworden van het College van Clubartsen en Consulenten, waar we in aanraking komen met andere clubartsen en veel leren over voetbalblessures. De samenwerking met Go Ahead Eagles is perfect en ik hecht er zeer veel waarde aan dat dat zo blijft.”

Roerdink vindt het volstrekt logisch dat het Deventer Ziekenhuis en Go Ahead Eagles intensief samenwerken. “Eigenlijk zou het raar zijn als dat niet zo was. Deventer heeft een aantal grote bedrijven, instellingen en instituten. Wat is er logischer dan dat twee van die instituties nauw met elkaar samenwerken?”

 

Bron: Deventer Post