“Ik kijk er zeer naar uit deze groep topmusici en professionals te vertegenwoordigen”, aldus Jacco Post. “Met zijn allen zullen we vormgeven aan een toekomst met prachtige concerten in grote bezetting, vernieuwende programma’s en educatieprojecten voor jong en oud.” De nieuwe start wordt feestelijk gemarkeerd met het openingsconcert Wonderful Town op 4 oktober in Muziekcentrum Enschede. 

“De nieuwe organisatie bundelt de krachten van het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest”, ligt Post toe, “waardoor wij liefhebbers van symfonische muziek in Overijssel en Gelderland een nog aantrekkelijker aanbod kunnen bieden. We beschikken samen over meer musici en kunnen vaker concerten in grote bezetting verzorgen. Ook kunnen we beter inspelen op wensen van publiek en maatschappij. Ik vind het belangrijk dat we onze live symfonische muziek nog sterker verankeren in de beide provincies. Niet alleen met onze reguliere concertprogramma’s, maar juist ook door nieuwe formules te ontwikkelen voor mensen die niet vanzelfsprekend naar de concertzaal gaan maar wél van symfonische muziek houden.” 

Feestelijke openingsconcert 

Het feestelijke openingsconcert Wonderful Town op 4 oktober zet de toon voor het nieuwe seizoen. In deze wervelende musicalklassieker werkt het orkest samen met de Nederlandse Reisopera. Post: “Het belooft een overweldigende avond te worden. We voeren de complete musical uit in concertante versie – zonder decor, dans en spel – waarbij de aantrekkelijkheid van Bernsteins jazzy muziek onweerlegbaar is. We werken met doorgewinterde Bernstein-zangeressen als Laetitia Gerards en Esther Maas en dit alles staat onder leiding van Bernstein-specialist dirigent Wayne Marshall. Een heerlijke manier om kennis maken met het ‘nieuwe orkest’.” 

Na de première in Enschede op vrijdag 4 oktober toert het orkest met Wonderful Town door Overijssel en Gelderland en is het concert te bezoeken in Zwolle (5 oktober, Theater de Spiegel), Nijmegen (6 oktober, De Vereeniging), Doetinchem (10 oktober, Amphion), Apeldoorn (11 oktober, Orpheus) en Arnhem (12 oktober, Musis). 

Nog even twee namen 

Achter de schermen zijn beide organisaties volledig gefuseerd, maar de komende tijd hanteert het orkest nog de twee namen Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. Het complete concertprogramma is te vinden op www.ovho.nl en www.hetgeldersorkest.nl.