Om ouderen in deze onzekere tijden te helpen en een hart onder de riem te steken zijn er een aantal initiatieven en tips, waardoor ouderen er niet alleen voor staan in tijden van het coronavirus.

Coronahulp platforms

Inmiddels zijn er flink wat platforms waar alle hulpvraag en aanbod wordt verzameld. Ouderen kunnen aangeven waar ze behoefte aan hebben en anderen kunnen aangeven dat ze willen helpen. Bijvoorbeeld boodschappen doen, de hond uitlaten, het vuilnis buiten zetten of andere dringende zaken.

Onder andere via lokale Facebook-groepen, de website van NLvoorelkaar.nl en de website van het Rode Kruis kan er hulp aangeboden worden. 

ANBO

De ouderenbond ANBO heeft een speciale telefoonlijn waar ouderen naar toe kunnen bellen om bijvoorbeeld hun zorgen te delen, vragen te stellen of gewoon om een praatje te maken. De lijn is zeven dagen per week te bereiken. De lijn is beschikbaar voor leden en niet-leden. Soortgelijke initiatieven zijn ‘De Luisterlijn’ en ‘Up In Nederland’.

Tekort aan beweging

Een probleem waar senioren op dit moment tegenaan lopen is het tekort aan beweging. Sommige mensen durven de deur niet uit en anderen weten simpelweg niet hoe ze kunnen bewegen. Er zijn diverse mogelijkheden om op een laagdrempelige manier toch in beweging te komen.

Omroep MAX zendt dagelijks het TV-programma ‘Nederland in beweging’ uit. Ook zijn er wekelijks trainingsschema’s te vinden op de website van MaxVandaag die zeer geschikt zijn voor ouderen. Voor de vitale en actieve senioren die normaal naar een sportschool gaan kan er een sportapp gedownload worden. Daarin staan fitness-instructies en oefeningen die eenvoudig thuis gedaan kunnen worden. Populaire Apps zijn ‘Seven Minute Workout’ en ‘Sworkit’.

Daarnaast kunnen ouderen ook wandelen. Wel moeten zij zich houden aan de richtlijnen van het RIVM: Afstand houden en bij voorkeur alleen wandelen.

Communiceren met familie

Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden om online te communiceren. Bijvoorbeeld via WhatsApp, Facetime of Skype. Via een smartphone, tablet of laptop kan eenvoudig een gesprek worden gestart. 

 Een gezonde maaltijden bezorgen

Door het coronavirus durven veel ouderen niet meer naar de supermarkt. Boodschappen doen zit er dan vaak ook niet meer in. Het kan dan een behoorlijke uitdaging zijn om dagelijks aan een gezonde maaltijd te komen. Terwijl het juist nu belangrijk is dat ouderen voldoende vitamines, mineralen en andere belangrijke bouwstoffen binnenkrijgen voor een goede weerstand.

Verschillende maaltijdservices bezorgen daarom gezonde koelverse maaltijden bij ouderen thuis. Op www.seniorenmaaltijd.nl is het overzicht met alle maaltijdservices in Deventer te vinden.