Het onderzoek vond plaats in de maanden december, januari en februari. Jongeren die een opleiding volgen, ontmoeten hun medestudenten bijna uitsluitend via online contact. “Via Teams is het lastig samenwerken, want je kent elkaar eigenlijk niet”, geeft een van de deelnemers aan. Ook de interactie met docenten gaat online minder gemakkelijk.  De betrokkenheid vanuit school  ervaren ze wel als prettig en duidelijke opdrachten en deadlines helpen bij het vasthouden van enige structuur. Maar een aantal jongeren krijgt graag meer ondersteuning, bijvoorbeeld bij schoolkeuzes of stages. Daarnaast is er behoefte aan een fijne studieplek. 

  

Privé-apps
Diverse jongeren missen het spontane afspreken ergens in de stad, en het sporten. Overmars: “Vrienden zien ze minder vaak, doordat ze met minder mensen tegelijk kunnen afspreken en minder samen kunnen doen. Ze komen elkaar ook niet meer automatisch tegen, zoals tijdens het uitgaan of op school.” Een deel van de jongeren zegt nu meer in privé-apps af te spreken dan in groep chats.  De reguliere vraag in een groep chat ‘Wie komt er een biertje drinken?’ heeft plaatsgemaakt voor een privé appje met ‘Heb je nog een plekje over?’ “Dat is niet fijn”, zegt een geïnterviewde.  Soms levert het ook situaties op die de  jongere zelf liever niet had opgezocht. “Dan had ik met één vriend afgesproken, en dan kwam ik bij hem thuis en had hij best wel wat mensen uitgenodigd.”

  

Positieve aspecten
Desondanks noemen verschillende jongeren ook positieve aspecten van deze coronatijd. Er ontstaan bijvoorbeeld hechtere vriendschappen doordat duidelijker wordt ‘aan wie je echt wat hebt’. Sommige starten met een nieuwe hobby: “Ik ben nu begonnen met haken. We zijn gaan mountainbiken. Maar het is echt wel zoeken.” Ook heeft een aantal jongeren positieve ervaringen met online bingo-avonden, pubquiz of gratis online gameavonden.  De twee voordelen die het meest naar voren komen zijn het wegvallen van reistijd naar school en, positieve veranderingen in de band met vrienden. Sommige jongeren vinden het niet erg dat sociale verplichtingen even wegvallen:  “Ik vind het wel eens lekker dat je een zaterdagavond of zo, nergens heen moet.”

  

Wat kan er wel tijdens de lockdown? 

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een overzicht gemaakt van wat er wel kan tijdens de lockdown: 

https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Jongeren-en-jongvolwassenen/Over-het-virus/Wat-kan-er-wel-tijdens-de-lockdown