Bij de duurste begraafplaats betaalt een nabestaande € 4490 en bij de goedkoopste begraafplaats € 721. Voor Deventer geldt een bedrag van € 3510 voor één persoon (Diepenveenseweg), € 4.493,00 (Colmschate), € 1.764,00 (Bathmen), € 2.355,00 (Diepenveen) en € 1.205,00 (Ceintuurbaan Deventer).

Ook de minimale looptijden van grafrechten verschillen sterk. Betaalt een nabestaande bij de ene begraafplaats voor de duur van 10 jaar, dan kan dat bij de begraafplaats van de buurgemeente voor 40 jaar of zelfs langer zijn.

Een eenpersoonsgraf is meestal goedkoper dan een meerpersoonsgraf. Maar sommige gemeenten bieden alleen twee- of driepersoonsgraven. Wordt dit graf slechts gebruikt voor één overledene, dan moet toch het volledige bedrag betaald worden.

Het loont de moeite om van tevoren goed uit te zoeken welke kosten er direct betaald moeten worden en welke kosten in de toekomst nog voor rekening van de nabestaanden komen. Zoals de kosten voor onderhoud, het bijzetten van een overledene en de kosten voor het verlengen van de grafrechten.<<