Die vraag wordt beantwoord door verschillende inwoners van Overijssel tijdens het vluchtelingendebat van RTV Oost op vrijdag 25 juni.

RTV Oost heeft Overijssel naar de mening gevraagd over de volgende onderwerpen: Waarom vluchten mensen naar Nederland? Wat zijn de kosten hiervan? En hoe zit het met woonruimte & vluchtelingen? Uit onderzoek blijkt onder meer dat driekwart van de inwoners van Overijssel vindt dat statushouders geen voorrang mogen krijgen op een sociale huurwoning. Een van de reacties uit het onderzoek: 

“Echte vluchtelingen zijn van harte welkom. Economische vluchtelingen moeten zo snel mogelijk teruggestuurd worden, zij verpesten het voor de echte vluchtelingen.”

De onderzoeksresultaten en reacties komen aan bod tijdens het vluchtelingendebat waarin uitersten samenkomen en inwoners in gesprek gaan over dit gevoelige onderwerp. Het debat wordt gepresenteerd door Daniel Godinho Veiga en André van der Zee. 

Vijf jaar geleden maakte André van der Zee voor RTV Oost de serie ‘Gevlucht naar Overijssel’. Voor dit vluchtelingendebat ging hij opnieuw in gesprek met drie vluchtelingen die inmiddels hun weg hebben gevonden in Overijssel. Zij vertellen hun verhaal over hun zoektocht naar veiligheid, zekerheid en een gelukkig en zinvol leven. De verhalen zijn te zien op TV Oost in de week voorafgaand aan het vluchtelingendebat in ‘Bij Oost | Vandaag’. Het eerste verhaal wordt uitgezonden op zondag 20 juni, op ‘De dag van de Vluchteling’.  

Het vluchtelingendebat ‘Gevlucht naar Overijssel’ zie je vrijdag 25  juni om 20.00 uur live bij RTV Oost. De uitzending wordt herhaald om 23.00 uur en de volgende ochtend om 09.00 uur. Terugkijken kan ook via Uitzending Gemist.