Het contract werd tussentijds nog verlengd en liep eind 2016 af. “Er was ons beloofd dat er een beperkte tijd een lelijke garage zou staan, tot er een plan was voor een mooie, definitieve garage”, aldus Jan Pierey, betrokkene bij de stichting en voormalig wethouder in Deventer.

Echter, om genoeg parkeerplekken te houden in het centrum, besloot de gemeenteraad vorig jaar dat de garage permanent blijft. “We deden nog een voorstel om het contract te verlengen tot 2021”, zegt Pierey. “Maar daar heeft de gemeente niet op gereageerd. Ze hebben gezegd, ‘sorry jongens, we laten ‘m voor eeuwig staan.'”

Ondergronds

De stichting pleit ervoor om het Sluiskwartier, zoals het gebied bij de garage heet, opnieuw in te richten, zo meldt RTV Oost. “We willen weer kunnen zien dat dit stuk van de historische binnenstad vroeger een havengebied was, essentieel voor de Hanzestad” zegt Pierey.

“Zolang er plannen worden gemaakt voor de vernieuwing, kan de garage best open blijven. Maar uiteindelijk willen we in het ontwerp een andere oplossing, zoals een ondergrondse parkeergarage. Het gebied moet weer een mooi onderdeel worden van de oude, middeleeuwse stad.”

Het kort geding dient over enkele weken.

Milan Keskin