“De eerste signalen zijn dat 10 april de eikenprocessierups uit zijn eitjes kruipt”, aldus woordvoerder Maarten Jan Stuurman van de gemeente Deventer. Het ligt aan de weersomstandigheden, maar Stuurman verwacht dat de bestrijding van het dier midden april van start gaat. 

Het beestje kan voor lichamelijke problemen zorgen, zo meldt RTV Oost.  Zo kunnen mensen jeuk, roodheid en een loopneus krijgen van de haartjes van de rups. Gelukkig lijkt de toename van het aantal rupsen te stabiliseren, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Na de piek van 2019 zijn er in 2020 ongeveer evenveel vlinders geteld, maar is de overlast beduidend afgenomen. De verwachting is dat het aantal rupsen de komende jaren nagenoeg gelijk blijft. 

Vlinderseizoen 

Nu het vlinderseizoen weer voor de deur staat, staan de meeste gemeentes klaar om de bestrijding van de eikenprocessierups in gang te zetten. Volgens het Kenniscentrum is het niet de bedoeling dat men zelf de rups gaat bestrijden. Door zelf het heft in handen te nemen, loopt men het risico de haartjes van de rups te verspreiden. 

Door het wegzuigen van de nesten blijft schade nog enigszins beperkt. Hierbij is het wel van belang dat men beschermende kleding draagt. Volgens Maarten Jan Stuurman is de gemeente Deventer er klaar voor. De gebruikte machines zijn getest en klaar voor het bestrijden van de rups.