Studium Generale Human Rights for a Future

Het Engelstalig Studium Generale Human Rights for a Future wordt op woensdag 8 december vanaf 16.00 uur via een livestream georganiseerd. Hierbij wordt het gesprek aangegaan met mensenrechtenverdedigers uit diverse landen. Voor meer informatie, zie: #Human Rights for Future.

Write for Right: schrijfactie van Amnesty International

10 December is internationaal de Dag voor de Rechten van de Mens. En elk jaar organiseert Amnesty International op die dag een schrijfactie voor mensen die worden bedreigd of onterecht gevangen gezet of veroordeeld. Bijvoorbeeld omdat ze opkomen voor hun rechten. Met miljoenen brieven en kaarten wordt hiertegen geprotesteerd en dat heeft ieder jaar weer effect. Met een groot aantal brieven laat Amnesty weten dat heel veel mensen tijd en aandacht hebben besteed aan deze kwestie. Dat zet autoriteiten aan tot verandering en geeft de mensen voor wie er actie wordt gevoerd moed.

Ook Shelter City-gast Mohammed uit Gaza komt naar de Bibliotheek. Hij zal 2 keer (om 11.00 uur en 14.00 uur in de Theaterzaal van de Bibliotheek) aan de hand van enkele filmpjes iets vertellen over de mensenrechten in zijn land. Hij is werkzaam voor Gisha, een Israëlische non-profit organisatie die in 2005 werd opgericht om de bewegingsvrijheid van Palestijnen en inwoners van Gaza te beschermen.

De schrijfactie vindt plaats bij de Bibliotheek Deventer (Stromarkt 18) en begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

Fysiek of digitaal

Uiteraard zijn er afspraken met de Bibliotheek gemaakt in verband met Corona (opstelling van schrijftafels, 1,5 meter afstand, dragen van mondkapjes enzovoort); eventuele extra en/of additionele overheidsmaatregelen worden nauwlettend opgevolgd. Liever toch niet naar de bibliotheek vanwege Corona? Ook online kun je actief reageren tegen onrecht. Via de Amnesty-website onderteken je razendsnel een brief. Amnesty print alle brieven en stuurt ze naar de autoriteiten. Of stuur gemakkelijk online een kaartje naar 1 van de mensen voor wie Amnesty dit jaar in actie komt. Dit geeft hun moed om door te gaan.