Fysio10-IJsselland is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten in Olst, Raalte, Holten, Gorssel, Twello en Deventer. Theo Ruitenbeek, fysiotherapeut en praktijkhouder in Deventer is voorzitter. “Door met een aantal collega’s samen te werken, brengen we de kwaliteit van ons vak op een hoog niveau,” legt hij uit.

“De patiënt kan rechtstreeks contact opnemen met een fysiotherapeut, maar overleggen met de huisarts is vaak beter. Komt hij bij ons, dan gaan we eerst kijken hoe het ervoor staat. Soms is het voldoende om een paar adviezen te geven, over ademhaling, beweging en conditieopbouw. Is er meer nodig, dan bieden we inderdaad maatwerk per patiënt: de een moeten we afremmen, de ander juist stimuleren in het bewegen. Als wij een patiënt fysiek zien, kunnen we vaak ook beoordelen of er aanvullende hulp van andere zorgdisciplines nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een diëtist of een psycholoog,” vertelt Ruitenbeek

Eindpunt

Altijd is het een traject met een eindpunt: de fysiotherapeut traint, coacht en begeleidt. “En als de patiënt het zelf weer kan, nemen we afscheid,” aldus Ruitenbeek. “Het is een afgeronde behandeling, die bij de een wat langer duurt dan bij de ander.” Hij vult aan: “Wij hebben met de collega’s van Fysio10-IJsselaland dit goed voorbereide plan bedacht, maar in principe heeft elke fysiotherapeut de kennis en kunde in huis om Covid19-patiënten te helpen. Dat is niet voorbehouden aan ons samenwerkingsverband!”