Op zaterdag 5 maart en zondag 6 maart staat fusus met hun nieuwe show IN U NI midden in de Deventer Schouwburg.

Het trio gaat de komende maanden heel Nederland door met de IN U NI show. Een week voor de shows in Deventer trapt fusus hun tour af in de grote zaal van Paradiso Amsterdam. Bezoekers van eerdere IN U NI shows noemden de beleving een ‘muzikale detox’ en moesten ‘opnieuw aarden na een waanzinnige space’. “De IN U NI show is een soort ceremonie, een ervaring die mensen verbindt met zichzelf, met anderen en met het leven.” vertelt Koen Vosmeijer, één van de drie multi-instrumentalisten.

Pandemie als inspiratie

“De pandemie zette ons aan het denken hoe we live-concerten verder kunnen brengen dan de gebruikelijke 2D setting van podium en zaal. We staan nu midden in Paradiso, het publiek zit om ons heen en kijkt van dichtbij op onze vingers mee hoe we iedere noot creëren. Via de headphones en sub-speakers beleven ze de muziek extreem gedetailleerd en heel intens. En met het lichtdesign erbij waan je je voor een uur in een andere wereld.” vullen Ruben Maathuis en Koen Klunder aan. Er zijn vijftig plekken per show beschikbaar en fusus speelt de show vier keer in de Schouwburg.

fusus

Het trio ontmoette elkaar tijdens hun jeugd in het slagwerkorkest van een plaatselijke muziekvereniging. Zo’n zes jaar terug werden ze geïnspireerd door house en techno producties van Vosmeijer’s broer – dj/producer De Sluwe Vos. Ze tourden samen met Sluwe’s ‘Kontra Album Tour’ en daarna begon fusus te werken aan een heel eigen geluid. Met een imposante verzameling van ontlede drumsets, marimba, piano’s, synthesizers, effecten en samples versmelten ze nu artificiële en natuurlijke sounds. Het is een filmisch en gelaagd geheel waarmee ze de grenzen van jazz, klassiek, ambient, house en techno doen vervagen.

IN U NI

Met IN U NI presenteert fusus niet alleen een live-show, het is ook de naam van een nieuw album en short-film. IN U NI staat symbool voor een zoektocht naar harmonie tussen de wereld die de mens zelf heeft gecreëerd (artificieel) en hetgeen we erven van de aarde (natuurlijk). Beeldend kunstenaar Sven Signe den Hartogh legde samen met fusus het fundament voor IN U NI. De film maakte fusus met dansers van het Nederlands Dans Theater.