De fout is gemaakt in het laboratorium dat de coronatesten analyseert voor de GGD, Royal GD. De Gezondheidsdienst voor Dieren doet zo’n 5 miljoen laboratoriumbepalingen per jaar, en sinds de corona-testen in Nederland gemeengoed zijn, doet het lab in plaats van alleen onderzoek naar dierziektes, ook het PCR-onderzoek naar covid-19. Dat doet het laboratorium op verzoek van de overheid.  

Volgens het laboratorium waren de verkeerde testuitslagen te wijten aan een menselijke fout. Het gaat om minstens 273 mensen. Zo’n 140 mensen die negatief waren getest, bleken het virus toch onder de leden te hebben. En 133 mensen die te horen hadden gekregen dat ze besmet waren geraakt, waren dat juist niet. 

De fouten kwamen aan het licht doordat de monsters gecheckt werden op de omikronvariant. Maar toen bleek dat verschillende monsters helemaal geen corona bevatten. De mensen hadden dus ten onrechte te horen gekregen dat ze corona hadden.  

“De onjuiste uitslagen blijken veroorzaakt te zijn door menselijke fouten op de eerste drie dagen van december”, meldt Royal GD. Om meer fouten uit te sluiten worden ook de monsters van voor en na die drie dagen opnieuw bekeken. ,,De directie en medewerkers van Royal GD begrijpen de ernst van deze fout en bieden hiervoor aan alle betrokkenen oprechte excuses aan”, zegt het laboratorium op hun eigen site.