Ruim 25 boeren van Boerderijeducatie Salland hebben trainingen gevolgd om les te kunnen geven aan scholieren. Niet in het klaslokaal, maar juist op de boerderij. Beleving speelt daarbij een belangrijke rol.

 

Interteractieve les

Een praktijkles bij een Sallandse educatieboer is een interactieve les, waarbij leerlingen de handen uit de mouwen moeten steken. Praktische vaardigheden zoals meten, determineren, interviewen en onderzoeken komen aan bod. Het primair onderwijs wil vanuit ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’ kinderen een aantal kerndoelen leren hoe hun leefomgeving in elkaar steekt. Het boerenerf is een plek waar vele kerndoelen beleefd kunnen worden: voedsel, milieu, flora en fauna, natuur, klimaat, energie, water, techniek en innovatie. De Sallandse educatieboeren willen inwoners uit de regio graag het verhaal meegeven van de productie van gezond en vers voedsel op de boerderij in de buurt.

 

Hoe gaan zij dit realiseren?

Salland gaat professioneel voedseleducatie voor het basis- en voortgezet onderwijs organiseren met ruim 25 enthousiaste, gekwalificeerde boeren en boerinnen. De educatieboeren hebben een training Belevend Leren gevolgd, zijn BHV gecertificeerd en op de bedrijven is een veiligheids- en risicoprotocol uitgevoerd. Alle deelnemers dragen het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland en zijn aangesloten bij dit landelijke platform. In overleg tussen leerkracht en boer wordt er vaak gewerkt aan een passend aanbod, waarbij de kerndoelen in het onderwijs centraal staan. Het netwerk biedt boerderijeducatie aan scholen in de gemeentes Olst-Wijhe, Deventer en Raalte.

 

Nationale Buitenlesdag

Op dinsdag 7 april, tijdens de Nationale Buitenlesdag, kunnen schoolklassen een gratis praktijkles volgen op een aantal boerenbedrijven in Salland. Kijk voor meer informatie op de website van Boerderijeducatie Salland