Voorrang voor fietsers op rotondes, automobilisten afremmen op kruisingen, duurzaam asfalt met een wrijvingsarme toplaag: het zijn effectieve maatregelen die de F344 een veilige route maakt voor fietsers tussen Apeldoorn en DeventerDe verbeteringen sluiten aan bij de ambitie van de Cleantech Regio om een vlotte en veilige fietsruggengraat door de regio te realiseren.

Op de kruising N344/N790 bij Steenenkamer bleek dat een lastige opgave, vertelt Marten Bergmans van de Provincie Gelderland. “Door de afslag naar de Intratuin hebben we te maken met een dubbele kruising. We hebben goed nagedacht over de afstelling van de verkeerslichten tussen die twee kruispunten. Zo kunnen we het ‘groene licht’ beter verdelen en zijn fietsers vlotter aan de overkant dan voorheen.” 

Om het ook bij donker veilig te houden voor fietsers, is er nagedacht over intelligente verlichting. De nieuwe lantaarns ‘praten’ met elkaar, legt Bennie Biesterbos van de gemeente Deventer uit. Zo beweegt de helderheid van de verlichting als het ware mee met passerende fietsers. Zo kunnen we de verlichting dimmen naar 30% helderheid als er niemand fietst, maar geeft het fietsers in het donker toch een veilig gevoel.