Eelco Vinke

Een activiteit waar velen naar uitkijken. Waar maak je het nu mee om op een parcours door je eigen historische binnenstad te fietsen waarbij kasseienstroken in het pittoreske Bergkwartier moeten worden bedwongen, we dwars door het café van De Hip koersen en over de Brink. Een Belgisch criterium maar dan ‘thuis’. Een paar dagen aandacht en beleving voor de wielersport en dat in ons eigen Deventer.

Op donderdag start de Vedett met een toertocht van ca 1,5 uur als opwarmertje voor de echte ronde. Je kan je inschrijven voor deze rit door te mailen naar dit mailadres!

In de avond is er in het Filmhuis De Keizer een mooie wielerfilm ‘Wonderful losers: a different world’. Deze documentaire biedt een unieke inkijk in het professioneel wielrennen. Hij toont op prachtige wijze de relatie tussen de leiders en zij die zichzelf opofferen om teamgenoten te laten winnen. Waar verliezen winnen wordt. Meer informatie over de film is hierrr te vinden!

Op zaterdagavond is het tijd om alle vedetten te verzamelen in de HIP. We volgen het voorbeeld van de Vlamingen en duiken de kroeg in om in De Avond Etappe over wielrennen te praten. Gastheer Mathijs van Nieuwkerk zal in een losse talkshow-achtige setting bekende wieler coryfeeën Adrie van der Poel en Johan Museeuw ontvangen. De gesprekken gaan natuurlijk over het winnen van de Amstel Goldrace en over wat het betekent om profwielrenner te zijn.

De meest actuele vraag aan Adrie zal zijn wie er nu een betere coureur is; pa of zoon Mathieu van der Poel. Pooltje opzetten alvast?

Als je in het voorjaar de klassiekers op televisie gaat bekijken hoort daar natuurlijk ook het klassieke verslag op de Belgische TV bij. De twee mannen achter de voices bij het verslag zijn Michel Wuyts en José de Cauwer. Laten die heren nu ook zaterdag aanwezig zijn in Deventer. Dan mogen ze uitleggen waarom de Belgen al roepen dat ‘onze’ Mathieu een halve Belg is en dus van hen. Wij als ‘Ollanders’ zijn blij met de fietskanjers van toen en zeer zeker met de huidige lichting toppers en talenten.

Wie niet bekend is met het Wuytsiaanse wielerjargon kan het hele verslag van de koers ontgaan. En je gelooft het niet, maar er is werkelijk een Vlaams Wielertermen woordenboek op de markt. Hierin worden termen als linkeballen, waaiers, chasse patate, stoempen, harken en kwakjes uitgelegd. Het is altijd leuk om op een verjaardag of feestje de kenners te onderscheiden door te vragen wat een ‘Chasse Patate’ is. Degenen die dan het hardst roepen dat het hier om een type Vlaamse frieten gaat, vallen genadeloos door de mand.

Dat gaat net als vorige edities een volle bak worden met een hoop gezelligheid, wielerproat en muziek. Kortom, een heerlijke avond voor iedereen die van fietsen houdt en ik durf te stellen ook als je niet van fietsen houdt!

Na de rustdag op 1e Paasdag waar de renners hun fietsen prepareren en gesoigneerd worden is het op maandag tijd voor de KOERS. Als de ochtendmist nog aan het optrekken is en de dag zich klaar maakt voor een zonnige en warme uitvoering van de ronde, zijn vele vrijwilligers al in de weer om het parcours op te bouwen in het Bergkwartier en op de Brink. De mannen van De Hip verbouwen de kroeg. Daar waar op zaterdag het volle bak was, gaan in de middag de renners langs de bar door de Hip heen.

Als echte profs kunnen we om 11.30 het parcours verkennen en dan strak om 12 uur gaat de Ronde van Vedett echt van start. In 13 heats van 20 minuten gaan er 323 liefhebbers deelnemen. Verschillende invullingen van heats maken het een dag van en voor iedereen. Zo zijn er heats voor de jeugd, voor mountainbikes, voor racefietsen. De laatste heat zal om 16.30 uur van start gaan.

Het parcours begint onder de startboog op de Brink, waarna de coureurs via de Bergstraat richting de Bergkerk omhoog, via de Kerksteeg naar beneden richting de Rijkmanstraat. Vanaf de Rijkmanstraat duiken we het smalle steegje van de Muntgang in. Daar versnellen we via de Rijkmanstraat richting de Bergkerk. Via een korte steile klim omhoog naar de Bergkerk waar we het ‘dak’ van de koers bereiken en een mooi rondje Bergkerk doen om weer met een trappen-parcours naar beneden door de Roggestraat te fietsen. Daar gaan we via de achterkant van de HIP shop naar binnen en dwars door het HIP café door naar de passage op de Brink. Daar gaat iedereen weer onder het ‘rode vod’ door voor het volgende rondje.

Twintig minuten gasgeven en genieten van het korte parcours en onderweg door de vele toeschouwers toegejuicht worden. Vooral de passage in De HIP is uniek en een beleving. Waar de één er met hoge snelheid door heen gaat, neemt de ander de tijd voor een fotomomentje van dit unieke plaatje. Het laatste hoekje de kroeg uit vergt zeker nog goede stuurmanskunst. Na de koers zal er een heuse prijsuitreiking per heat plaatsvinden. Wat als naamgever van de Koers als prijs beschikbaar stellen? Iets om met de heatdeelnemers te delen?

We gaan het zien. Het is ieder jaar ook een verrassing wie de Rondemiss of -mister is. Of vallen wij met onze koers ook ten deel aan de meningen dat dat niet meer kan.

Op onze mooie zonnige Brink zal volop gezelligheid aanwezig zijn, ook na de koers. De organisatie van afgelopen jaren hebben er alles aan gedaan, en het huidige organisatieteam zullen er alles aan doen, om er een geslaagd Deventer wielerevent van maken.

Voor iedereen plezante paasdagen gewenst en tot KOERS!

Eelco Vinke

Een koerser voor het plezier die zeer waarschijnlijk na eerst aan het elastiek te hebben gehangen er afgepierd wordt en in een Chasse Patate komt te rijden, maar genietend van de koers in onze stad en de beleving in de Hip een fotomomentje gaat pakken om daarna weer met het snot voor de ogen onder het rode vod over de Deventer kasseien en kinderkopjes voor de dood en gladiolen gaat strijden om op het hoogste schavot te komen, en de felicitaties van de mooie Rondemiss in ontvangst te nemen om daarna met kameraden en familie van een heerlijke Vedett te genieten.

Plop…. de droomballon knapt en het hoogste schavot en Rondemiss vervaagt, maar het plezier en de beleving van de koers blijft.